nino raspudić, haag, presuda, praljak, herceg bosnaFoto: fah

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić, koji su prošlu srijedu pravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne u Haagu, poslali su pismo obitelji generala Slobodana Praljka.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

“U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne.

Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruirala tijela ovog ad hoc Suda.

Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život.

Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.

Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, stoji u pismu.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr