Croatian_Air_Force_Mikoyan-Gurevich_MiG-21UMD_Lofting-1

Ministarstvo obrane (MORH) preuzet će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa MIG-21, te zrakoplove od ukrajinske strane tek kada budu gotova sva ispitivanja i otklonjeni uočeni nedostaci na zrakoplovima koji su nedavno došli s remonta u Ukrajini, priopćio je danas MORH.

MORH je očekivao da će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega izražava nezadovoljstvo, kaže se u priopćenju. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a MORH neće pristati ni na kakve kompromise kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21. Za kašnjenje u isporuci bit će za svaki pojedinačni zrakoplov obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova – Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.

Od ugovorenih 12 borbenih zrakoplova, dosad ih je sedam pristiglo u Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda tzv. kockice i pet kupljenih od Ukrajinaca), od kojih je jedan zrakoplov MORH preuzeo i uveo u operativnu uporabu. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi.

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ-u i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je jamstvo na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci, odnosno 200 sati naleta, priopćio je MORH.

Izvor: HRT