prijevremeni izbori lokalni rezultati omiš dubrovnik rugvica zlatar rab

Na prijevremenim izborima u u devet gradova i osam općina diljem Hrvatske u prvom krugu gradonačelnici su u nedjelju izabrani u Omišu, Zelini, Rabu i Zlataru a načelnici u Rugvici, Kukljici i Lumbardi.

HDZ-ovac Nikola Grgurić, kandidat koalicije HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS, novi je gradonačelnik Raba nakon što je, prema neslužbenim izbornim rezultatima, u prvom krugu prijevremenih izbora osvojio 54,61 posto glasova. Njegova jedina protukandidatkinja i dosadašnja gradonačelnica, SDP-ovka Rosanda Krstinić-Gušćić, koju je podržala koalicija SDP-HNS-PGS-HSU-reformisti, osvojila je 41,89 posto glasova. Koalicijska lista HDZ-Rapski pučki sabor-HSS-HSP AS s nositeljem Borisom Bačićem je na izborima za Gradsko vijeće osvojila 48,88 posto glasova, što bi joj, potvrde li se ti rezultati kao službeni, jamčilo osam od ukupno petnaest vijećničkih mjesta. Šest mjesta trebala bi imati lista SDP-HNS-PGS-HSU-Narodna stranka-reformisti s nositeljicom Rosandom Krstinić-Gušćić, koja je osvojila 36,67 posto glasova, a jedno mjesto nezavisna lista Zdenka Matijevića s osvojenih 6,56 posto glasova.

Za gradonačelnika Omiša ponovno je izabran Ivan Kovačić, nezavisni kandidat Grupe birača osvojivši 59,56 posto glasova. Drugoplasirani je bio HDZ-ov kandidat Mijo Mimica sa osvojenih 33,60 posto glasova, a HSP-ov kandidat Miljenko Vukasović dobio je povjerenje 4,50 posto birača, dok je SDP-ovom kandidatu Ivanu Kovi pripalo tek 3,01 posto glasova. U utrci za novi saziv Gradskog vijeća Omiša, prema prvim neslužbenim rezultatima, Nezavisna lista Grupe birača Ivana Kovačića osvojila je 48,77 posto, HDZ-ova koalicija 34,22 posto, HSP 10,81 posto, a SDP-ova koalicija 6,20 posto glasova.

I nezavisni Stanko Majdak i dalje je ostao gradonačelnik Zlatara jer je u prvom krugu osvojio 61,84 posto glasova. Njega su poduprli SDP, HNS i Hrvatski laburisti, stranke čija je zajednička lista osvojila i najviše mandata, njih osam, u novom sazivu Gradskog vijeća. Nezavisni Jurica Bizjak koji je imao podršku HDZ-a, HSS-a, HNS-a, Hrasta, ZS-a i ZDS-a, osvojio je 30,11 posto glasova, a Sonja Brčić iz DC-a 6,28 posto. Većinu u novom sazivu Gradskog vijeća s osam mandata osvojila je lista SDP-HSU-laburisti, dok je lista HDZ-HSS-Hrast-ZDS osvojila četiri mandata. Po jedan mandat osvojili su reformisti Radimir Čačića, koalicija HNS-ZS te Autohtona –Hrvatska seljačka stranka.

Za zelinskog gradonačelnika izabran je Hrvoje Kosces, kandidat HNS-a, koji je osvojio 61,58 posto ili 4.052 glasova. Drugi je, s 26,4 posto glasova Filip Curko (HDZ, HSS, HSLS), treći Dalibor Sever (DPS) koji je dobio 6,96 posto glasova, a četvrti sa svega 3,98 posto glasova SDP-ov Stjepan Zorman. Deset od 17 mjesta u Gradskom vijeću pripalo je kandidacijskoj listi grupe birača, tri HDZ- u, te po jedno HSS-u, DPS-u, SDP-u i HSLS-u.

U Rugvici je za novog načelnika izabran Mato Čičak, kandidat liste HDZ, HSLS, HSP AS-a koji je dobio 49,31 posto glasova dok je dugogodišnji načelnik Regvice HSS-ov Ivan Remenar dobio njih 48,18 posto.

I u općini Kukljica na otoku Ugljanu načelnika su izabrali u prvom krugu jer je kandidat grupe birača Marin Boško osvojio 70,88 posto glasova birača, a njegov protukandidat grupe birača Ante Martinović njih 26,92 posto. Na izborima za općinsko vijeće Kukuljice nadmoćno je pobijedila grupa birača Marina Boška sa 52, 54 posto osvojenih glasova, dok je lista grupe birača Ante Martinovića osvojila 20,75 posto. U općinsko vijeće ušao je i HDZ s 15,09 posto te lista grupe birača Ivana Klarića sa 11,7 posto osvojenih glasova.

Igor Kršinić, kandidat HDZ-a, HSP- AS, HSS i HSLS-a novi je načelnik Lumbarde, mjesta na otoku Korčuli jer osvojio 61, 41 posto glasova. Njegov protukandidat Ivo Kriletić kojeg je podržala Građanska akcija Lumbarde (GAL) osvojio je 31,83 posto glasova. U Općinskom vijeću Lumbarde lista HDZ-HSP AS osvojila je pet mandata, lista GAL-a dva kao i SDP-ova lista. HSLS je osvojio jedno mjesto kao i HSS.

Birači će u drugom krugu morati birati gradonačelnike u Dubrovniku,Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu, a načelnike u Gudincima, Čaglinu, Petlovcu, općini Mlina na Braču te međimurskoj općiniStrahoninec.

Dubrovčani će u drugom krugu gradonačelnika birati između HNS-ova kandidata i bivšeg gradonačelnika Andre Vlahušića i HDZ-ova kandidata Mate Frankovića. Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Andro Vlahušić osvojio je 38,9 posto, odnosno 7354 glasa, a Mato Franković 28,85 posto odnosno 5454 glasa. U Gradskom vijeću, koalicija HNS-SDP-HSU osvojila je deset mandata, HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-BUZ-HDS osam mandata, DDS ima četiri gradska vijećnika, a KLGB Mara Kristića (Zajedno za Grad) osvojila je tri mandata.

U gradu Korčuli u drugi krug idu Franc Stenek, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU sa osvojenih 40,59 posto odnosno 1122 glasa, te Andrija Fabris ispred koalicije HDZ-HSS-HSP AS sa 30,25 posto odnosno 836 glasova. U korčulansko Gradsko vijeće ulazi šest vijećnika koalicije SDP-HNS-HSU, isto toliko vijećničkih mjesta osvojila je koalicija HDZ-HSS-HSP AS, a po jednog vijećnika osvojila je nezavisna lista Ivone Kapor, HSP i koalicija Korčulanske lige i HSLS-a.

Bivšem gradonačelniku Paga Željku Maržiću, kandidatu koalicije Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a pobjeda u prvom krugu je izmakla za samo 16 glasova jer je osvojio 1044 glasova ili 49,2 posto, pa će njegov protukandidat u drugome krugu biti HDZ-ov Tino Herenda koji je osvojio 536 glasova ili 25,26 posto. Na izborima za Gradsko vijeće Paga najviše glasova osvojila je koalicijska lista Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a i 30,49 posto koja će u Gradskom vijeću Paga imati pet vijećnika. HDZ je osvojio 23,46 psoto ili tri mandata. Po jedan mandat osvojili su HSP, HSP AS , grupa birača Davora Fabijanića grupa birača Branimira Pare Vidulina , grupa birača Domagoja Vičevića. Izborni prag nisu prešle Narodna stranka – Reformisti, Orah i Živi zid .

U Novom Marofu će gradonačelnika birati između HDZ-ovca Siniše Jenkača koji je dobio 47 posto glasova, te donedavnog gradonačelnika i kandidata Narodne stranke – reformista Darka Hrenića koji je osvojio 27,6 posto glasova. Lista HDZ-HSS-BUZ ostvarila je pobjedu na izborima za Gradsko vijeće. Te će stranke u novom sazivu od ukupno sedamnaest imati devet mandata. Slijede reformisti s tri mandata, zatim HNS-HSU i SDP s po dva te laburisti koji su osvojili jedan mandat.

U Hvaru će se za dva tjedna gradonačelnik birati između SDP-ova kandidata Rine Budrovića koji je osvojio 41,99 posto glasova i HDZ-ovca Jurice Miličića s osvojenih 25,96 posto glasova. Na izborima za članove Gradskog vijeća Hvara SDP-ova lista je osvojila 23,46 posto glasova, a HDZ-ova 22,87 posto, Grupa birača Frane Žuvele 11,95 posto, Grupa birača Nade Jeličić 10,97 posto, HSS 7,69 posto, Grupa birača Drage Carić 6,71 posto, Živi zid 6,56 posto, Nezavisna lista Aleksandre Borčić 6,07 posto, te HNS 3,72 posto.

U drugi izborni krug za načelnika općine Milna na Braču plasirali su se kanadidatkinja HDZ-a Ana Maria Rošin s osvojenih 34,95 posto glasova i SDP-ov kandidat Frane Lozić s osvojenih 19, 12 posto. U utrci za članove Općinskog vijeća Milne HDZ je osvojio tri mjesta (24,55 posto) Grupa birača Nade Buzolić dva (18,21), SDP također dva (15,93). Po jedno mjesto osvojili su HSS, grupa birača A. Restović, Autohtona HSP i HNS-Liberalni demokrati. U slavonskoj općini Gundinci načelnik će se birati između kandidatkinje liste HDZ-HSP AS Gordane Vuković koja je osvojila 39,95 posto glasova te kandidata koalicije SDP-HNS Ilija Markozić koji je osvojio njih 37,27 posto. Na izborima za Općinsko vijeće najviše je glasova, 45,49 posto ili 392 glasa, osvojila lista HDZ-HSP AS, koalicija SDP-HNS osvojila je 33,41 posto ili 286) glasova, a Lista HSS-a 15,65 posto ili 134 glasa. U novom sazivu Općinskog vijeća koalicija HDZ-HSP AS imat će pet vijećnika, koalicija SDP-HNS četiri, a HSS dva vijećnika. U međimurskoj općini Strahoninec u drugi krug glasovanja za načelnika ušli su HSS-ovac Franjo Lehkec koji je kao kandidat koalicije HSS-HDZ-HSLS-HNS-Reformisti-MS-HDS osvojio 49,68 posto glasova i kandidatkinja SDP-a Sanja Krištofić koja je dobila njih 34,42 posto. No, iz HSS-a su najavili žalbu navodeći da je Luhkec pobijedio u prvom krugu.

Stanovnici Čaglina načelnika će birati između kandidata HDZ-i HSS-a Dalibora Bardača koji je osvojio 47,34 posto glasova te kandidata SDP-a HNS-a i HSU-a Ivana Đurine s 27, 69 posto osvojenih glasova. U izboru za Općinsko vijeće lista HDZ-HSS osvojila je 49,15 posto što joj je osiguralo sedam mjesta, lista SDP-HNS-HSU četiri mjesta (25,15 posto) dok je HDSSB-u pripao jedan mandat (10,42), kao i kandidacijskoj listi grupe birača Karmele Nuić Gaćeša, (10,42). Utvrđeno je da provedenim izborima u općinskom vijeću nije osigurana odgovarajuća zakonska zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, te se broj članova općinskog vijeća povećava za jedno mjesto. a to pravo ostvaruje lista HDZ- HSS, tako da ta lista ima ukupno osam od 14 mandata.

U baranjskoj općini Petlovac načelnik će bit izabran između kandidata koalicije HDZ-HSS Milana Kneževića koji je u prvom krugu osvojio 34,28 posto glasova te bivšeg načelnika i kandidata koalicije HNS-SU Drage Dominića, koji je osvojio 32,15 posto glasova. Najviše glasova na izborima za novi saziv Općinskog vijeća osvojila je koalicijska lista HDZ-HSS (36,84 posto), a slijede koalicijska lista HNS-SU (30,51) posto glasova, lista HDSSB-a (29,63) te SDP-ova lista (3,01) posto.

Gleda li se prosjek svih 17 lokalnih jedinica koje u nedjelju prijevremeno biraju lokalnu vlast, odaziv na izbore je dobar – na izbore je izašlo 41,57 posto birača, pokazali su podaci koje je oko 17 sati na svojim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). (Hina)