ladislav ilčić hrast hdz

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, priopćio je jutros kako je Veliko vijeće stranke većinom glasova odlučilo sklopiti koaliciju s HDZ-om, što su opovrgnula petorica članova Predsjedništva Hrasta, optužujući Ilčića da protivno volji većine članova i Predsjedništva stranci pokušava nametnuti tu “protuprirodnu” koaliciju.

Ilčić u priopćenju navodi kako je Veliko vijeće na sjednici u subotu većinom glasova odlučilo sklopiti koaliciju s HDZ-om. Tvrdi kako je dvije trećine županijskih podružnica glasovalo za tu odluku te najavljuje da će na tu temu ovoga tjedna javnost upoznati na konferenciji za novinare.

“U trenutcima kada Kukuriku koalicija gospodarski upropaštava Hrvatsku ali i ugrožava temelje demokracije, potrebno je objedinjavanje svih političkih snaga kako bi se smijenila Kukuriku koalicija i kako bismo zajednički Hrvatskoj ponudili kvalitetnije upravljanje. Ulaskom u ovu koaliciju Hrast će sigurno u sljedećem mandatu moći kroz svoj rad u Saboru utjecati na pozitivne političke promjene. Bit će to potvrda daljnjeg rasta Hrasta i poticaj još većem broju ljudi da se uključi u Hrast”, obrazložio je Ilčić.

“Medije koji su u međuvremenu primili pogrešne informacijama vezane uz odluku Velikog vijeća Hrasta obavještavamo da je tom prilikom došlo do neovlaštenog korištenja internetske stranice Hrasta”, zaključuje Ilčić u priopćenju.

Nasilno nametanje koalicije

No, priopćenjem su jutros reagirala i petorica članova Predsjedništva stranke (Ante Čikotić, Ante Šimić, Ivan Poljaković, Tomislav Vukelić i Ivica Grković), optužujući Ilčića za višestruko kršenje Statuta. Ističu kako on, protivno volji većine članova stranke i većine Predsjedništva, nasilno pokušava Hrastu nametnuti “protuprirodnu i protustatutarnu koaliciju sa strankama s kojima Hrast ne dijeli isti svjetonazor i temeljne vrijednosti”.

Tvrde kako na sjednici Velikog vijeća Ilčić nije uspio pridobiti većinu vijećnika za svoj prijedlog dnevnog reda, pa je rezultat glasovanja bio 13:13, a sukladno Statutu za svaku odluku je potrebna većina svih članova Velikog vijeća – u ovom slučaju 14 članova. Pritom je, dodaju, protivno Statutu suspendirao predsjednika virovitičko-podravske podružnice stranke Romana Tripala te, opet protustatutarno, imenovao njegovog zamjenika kako bi dobio potrebnu većinu.

“Iako je sjednica praktično završila neizglasavanjem dnevnog reda, Ilčić je nastavio izvan sjednice, po parkiralištu prikupljati potpise vijećnika kako bi mogao ‘dokazati’ da je takva većina, koju je po njegovom uvjerenju stekao suspendiranjem jednog člana Velikog vijeća, legitimna i kako je Veliko vijeće navodno izglasalo pristupanje koaliciji sa HDZ-om”, kažu spomenuti članovi Predsjedništva Hrasta.

Politička trgovina mandatima

Ističu kako Hrast prema svom Statutu ne može koalirati sa strankama koje s Hrastom ne dijele isti svjetonazor i vrijednosti. “Činjenica da je odbijanje HDZ-a da podrži inicijativu ‘U ime obitelji’, kao i sklapanje koalicije s HSLS-om, dovoljna zapreka da Hrast uđe u takvu neprincipijelnu koaliciju s navedenim strankama, nije spriječila g. Ilčića da nasilnim pokušajem puča pod svaku cijenu i bez obzira na posljedice, pokuša privesti Hrast u navedenu koaliciju”, dodaju u priopćenju.

Zaključuju kako se iza sklapanja koalicijskog sporazuma s HDZ-om zapravo krije politička trgovina mandatima, suprotna vrijednostima i temeljnim načelima na kojima je Hrast utemeljen.