ladislav ilčić hrast hdz

Prema saznanjima portala Dnevno.hr prekjučerašnja sjednica Velikog vijeća Hrasta (20. rujna o. g.) prekinuta je nakon pokušaja predsjednika stranke, Ladislava Ilčića, da se pod svaku cijenu izglasa prihvaćanje koalicijskog sporazuma o predizbornoj i postizbornoj koaliciji HDZ-a i Hrasta što bi ujedno značilo istupanje Hrasta iz Saveza za Hrvatsku.

Sjednica je bila burna od samoga početka obzirom da predsjednik Hrasta nije htio uvažiti primjedbe o nevažećem pravu glasa izaslanika dubrovačkog ogranka (koji je u međuvremenu dao ostavku i čiji ogranak uopće niti ne postoji) dok je istovremeno odbio prihvaitit glas izaslanice osiječkog ogranka koja je, obzirom da je završila u bolnici, bila prisiljena glasovati telefonskim putem. Isto tako, odbio je i zahtjev onih koji su tražili raspravu o održavanju izbornog sabora stranke koji je sazvan za 27. rujna a kojeg je predsjednik stranke neformalno odgodio. Napeta atmosfera – tijekom koje je predsjednik Hrasta nezadovoljnim članovima više puta prijetio pozivanjem policije – došla je do usijanja kada je Ladislav Ilčić suspendirao jednog od izaslanika i odmah potom dao na glasovanje svoj prijedlog o prihvaćanju koalicijskog sporazuma s HDZ-om nakn čega je došlo do prekida sjednice.

Iako je stranka, obzirom na omjer glasova u Velikom vijeću naizgled duboko podijeljena, čini se kako se velika većina članstva ipak oštro protivi predizbornoj koaliciji s HDZ-om kako iz razloga što se velikoj HDZ-ovoj koaliciji odnedavno nalazi i HSLS – što se kosi sa statutom stranke koji predviđa suradnju samo s onim političkim strankama i udrugama koje su istoga svjetonazora – tako i iz razloga što je HDZ odbio pružiti potporu referendumskoj inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” koju većina Hrastova članstva aktivno podupire.

Hoće li predsjednik Hrasta po cijenu raskola stranke ipak potpisati koalicijski sporazum s HDZ-om (koji mu je navodno obećao tri “prolazna mjesta” na izbornim listama) ili će prijepore unutar stranke pokušati riješiti na predsjedništvu stranke (gdje je navodno u manjini) ili pak na unutarstranačkim izborima zasigurno će se vidjet tijekom narednih dana?