most sdp sabor

Nakon stanke zastupnik SDP-a Peđa Grbin predložio je da se sjednica Sabora prekine, da se nastavi nakon završetka konzultacija kod predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović u 13.30 i u dnevni red doda točka dnevnog reda o raspuštanju Sabora.

Ivan Vrdoljak potvrdio je da su skupili više od 80 potpisa. Skupljajući ih poštivali smo volju građana kojih 70 posto želi nove izbore, istaknuo je Vrdoljak.

Predsjednik Sabora Željko Reiner prihvatio je prijedlog i prekinuo sjednicu, no nije se složio da se nastavak zakaže za 13.30 sati. Ne zna se kad će točno završiti konzultacije kod predsjednice, rekao je.

Prije toga Miroslav Šimić potvrdio je novinarima kako je Most Saboru predao potpise 12 zastupnika za samoraspuštanje Sabora. “Nema preslagivanja”, kazao je Šimić koji je ranije najavio da će Most u Saboru nakon sjednice Kluba zastupnika imati sastanke s pet ili šest Klubova za koje smatraju da bi mogli stati uz ovu inicijativu.

Prema neslužbenim informacijama objavljenima u medijima, postignut je načelni dogovor SDP-a i Mosta da se Sabor samoraspusti 15. srpnja, kada je i posljednji dan njegovog proljetnog zasjedanja, pa bi tako s obzirom na rokove, izbori najranije mogli biti u nedjelju, 24. kolovoza, a najkasnije u nedjelju, 11. rujna.

Sve dok se ne formira nova Vlada, bilo stvaranjem nove saborske većine koja će ju podržati, bilo nakon novih izbora, u Banskim je dvorima Oreškovićeva Vlada koja obavlja tehničke poslove, odnosno ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, kao ni zaključivati ugovore značajnije vrijednosti.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Snimka zaslona