prosvjeta siniša ljubojević pupovac

Jučer, 20. kolovoza 2016. godine trebala je biti održana izvanredna izborna sjednica Skupštine Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’. Ipak, ista nije održana zbog nedostatka statutarnog kvoruma. O razlozima se u priopćenju izjasnio predsjednik SKD Prosvjeta Siniša Ljubojević.

Na sjednici od ukupno 71 delegata prisustvovalo njih 33, piše Ljubojević.

“Ovim priopćenjem želim upozoriti članstvo SKD Prosvjeta, te srpsku i opću javnost u Hrvatskoj o prevari kojom je izazvan nedostatak kvoruma, možebitnim razlozima te prevare i implikacijama koje ona i slične opstrukcije mogu imati ne samo za naše Društvo, već i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj u cjelini.

Naime, Milorad Pupovac je manipulacijom dio članstva doveo u prostorije Srpskog narodnog vijeća (SNV) umjesto u prostorije SKD ‘Prosvjeta’ i tamo ih zadržao na sastanku kojeg je iskoristio kako bi im obrazložio svoje stavove, time opstruirajući mogućnost održavanja sjednice Skupštine Društva.

Jedina razumna pretpostavka o kojoj vas želim izvijestiti jest ta da g. Pupovac na ovaj način nastoji onemogućiti rad Društva ili ga čak ugasiti.

Gašenje SKD Prosvjete bi mu omogućilo praktičnu monopolizaciju političkih i kulturnih institucija Srba u Hrvatskoj pod svojim izravnim utjecajem. Duboko sam uvjeren kako je demokracija unutar srpske zajednice bitan preduvjet njezinog napretka i prosperiteta jer demokratsko upravljanje pretpostavlja i omogućava institute kontrole i transparentnosti kojima se resursi kojima raspolažemo ulažu u ostvarivanje zajedničkih i općih interesa, a ne u pojedinačne interese pojedinaca ili interesnih grupa.

Napominjem kao bitno da je SKD ‘Prosvjeta’ nedavno od države dobila povrat imovine u centru Zagreba vrijednu nekoliko desetaka milijuna kuna. Ova imovina predstavlja naš zajednički i značajan resurs. Zbog današnje opstrukcije Glavne skupštine Društva mogu samo pretpostaviti kako g.Pupovac nastoji preuzeti kontrolu nad vraćenom imovinom, a upravo kako ne bi bila korištena za zajedničko, već pojedinačno dobro.

Izborom tajnim glasanjem i prihvaćanjem položaja predsjednika Društva preuzeo sam odgovornost i mandat raditi u zajedničkom interesu – na poboljšanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj kroz unaprjeđenje i promociju naše kulture, kulturne autonomije i emancipacije.

Stoga ne mogu i neću dozvoliti da se zajednica i njezine institucije razaraju autokratskim inicijativama pojedinca.

Obvezujem se svim zakonski i statutarno raspoloživim sredstvima čuvati i njegovati konstruktivnu pluralnost mišljenja.

Također, obvezujem se činiti sve u svojoj moći da zaštitim članove i delegate od nelegitimnih pritisaka, te da zaštitim imovinu koja nam je vraćena. Dok predsjedavam Društvom neću dozvoliti prodaju te imovine. Želim da SKD Prsovjeta bude Društvo u kojem su prisutni različiti glasovi koji rezultiraju pravednim usmjeravanjem naših zajedničkih resursa u interesu zajednice u cjelini.

Siguran sam da i u institucijama, organizacijama i političkoj stranci koju g. Pupovac kontrolira ima časnih pojedinaca koji dijele ovu viziju demokracije, transparentnosti i odgovornosti. Pozivam ih da i oni učine što mogu kako bismo adekvatno zastupali zajedničke, a ne partikularne interese.

Obvezujem se, također, graditi snažnu i reprezentativnu kulturnu instituciju Srba u Hrvatskoj i pozivam sve koji dijele ovu viziju da ju podrže svojim konstruktivnim sudjelovanjem u njezinom radu, kako unutar statutarnih tijela, tako i u zajednici i društvu u cjelini.

Pozivam medije da prate rad Glavne skupštine SKD ‘Prosvjeta’ koja će se održati 3.9.2016.g. kako bi javnost mogli objektivno izvijestiti o svemu šta se događa u srpskoj zajednici.

Želim transparentno raditi na razvoju srpske zajednice, a o svim problemima koji se događaju u najvećoj kulturnoj instituciji Srba u Hrvatskoj i tko i stoji iza njih, govorit ću na planiranoj sjednici.”

Izvor: Sloboda.hr
Foto: Facebook