vona-london

Gabor Vona, predsjednik najveće mađarske desne oporbene stranke Jobbika trebao se u nedjelju 27. siječnja obratiti mađarskim iseljenicima na skupu u Londonu. No, samo pola sata uoči skupa vlasnik dvorane u kojoj se skup trebao održati povukao je svoje dopuštenje, vjerojatno pod pritiskom britanske policije. Druženje londonskih Mađara i govor Gabora Vone ipak je održan, ali na otvorenom u Hyde parku. Vona je mađarskim iseljenicima poručio: „Vi ste nam važni, ne ćemo odustati od vas. Radimo puno kako bismo stvorili odgovarajuće uvjete kako biste se vratili doma, sjedinili sa svojim obiteljima od kojih su vas rastavile vlade Gyurcsanyja, Bajnaija i Orbana. Bez obzira na napade, mi nastavljamo svoj pohod naprijed sve do potpune pobjede.“

jobbik-london-prosvjednici

Oko 100-150 ljevičarskih ekstremista prosvjedovalo je protiv gostovanja čelnika mađarske desnice u Londonu, nazivajući Jobbik „neofašističkom strankom“. Šestorica Mađara fizički su napadnuti od strane ekstremista koji svoje ponašanje žele predstaviti kao antifašizam.

Istodobno, ultra-ortodoksni Židovi održali su skup potpore šefu Jobbika i anticionističkoj politici mađarske stranke. Ta židovska zajednica smatra da Izrael nije smio biti uspostavljen prije dolaska židovskog mesije, a kako židovska vjera ne smije biti zamijenjena sekularnom ideologijom poput cionizma. No, britanski BBC lažirao je vijest, prikazujući židovske anticionističke prosvjednike kao prosvjednike protiv posjete Gabora Vone i Jobbika Londonu.

jobbik-london-zidovi

bbc-zidovi-propaganda

Autor: L.M.