kolinda grabar kitarović oluja proslava uluje mimohod

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović smatra da bi se proslava 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja trebala održati u Kninu.

Tako bi se, smatra ona, osnažilo nacionalno zajedništvo. Predlaže da se vojni mimohod u Zagrebu održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH, doznaje Hina u utorak u njezinom Uredu.

Organizacija vojnog mimohoda u Zagrebu ne pridosnosi osnaživanju nacionalnog zajedništva

Predsjednica je iz javne rasprave koja se već neko vrijeme vodi putem medija, te iz razgovora sa svim zainteresiranim dionicima, zaključila da organizacija vojnog mimohoda u Zagrebu povodom 20. obljetnice “Oluje” ne pridonosi osnaživanju nacionalnog zajedništva koje bi, naglašava, upravo trebalo snažno obilježiti taj događaj.

Stoga Grabar-Kitarović predlaže da se vojni mimohod u Zagrebu održi 28. svibnja iduće godine, na Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske, kako bi se na punim ulicama Zagreba građanima pokazala spremnost, obučenost i naoružanje hrvatske vojske, uz nazočnost zemalja saveznica.

Na taj je dan 1991. godine, uz prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, održana svečana smotra prvih brigada Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i iduće je godine 25. obljetnica tog događaja. (Hina)