predsjednica kolinda atj lučko

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko u ponedjeljak je svečano obilježila 25. obljetnicu ustroja kao prva postrojba utemeljena u neovisnoj Hrvatskoj iz koje je kasnije nastala specijalna policija Hrvatska vojska (HV) a danas je, istaknuto je na svečanosti, najelitnija postrojba hrvatske policije.

Specijalcima su obljetnicu u njihovoj bazi u Lučkom čestitali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić, te drugi visoki javni i politički dužnosnici, kao i brojni aktivni i umirovljeni specijalci.

Predsjednica Republike zahvalila je svim ranjenim i umirovljenim pripadnicima postrojbe koji su, kako je istaknula, uz najveća osobna odricanja i požrtvovnost pridonijeli slavi postrojbe, njezinim uspjesima u Domovinskom ratu te stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a s posebnim se pijetetom prisjetila svih poginulih pripadnika ove postrojbe.

Osvrnuvši se na pitanje nacionalne sigurnosti i borbe protiv terorizma, predsjednica je rekla da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO savezu daje određena jamstva sigurnosti, ali da je odgovornost za našu nacionalnu sigurnost u prvom redu na nama samima.

Naglasila je da se zauzima za najbolje rješenje kako osuvremeniti naš sustav nacionalne sigurnosti na strateškoj razini, na upravljačkoj razini učiniti bržim i učinkovitijim, a na operativnoj razini okrupniti te na taj način, dodala je, “omogućiti vam lakše obavljanje svih zadaća”.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako ulaganje u sigurnost, prije svega u obranu i policiju, svakako treba gledati kao investiciju koja nam mora omogućiti što višu razinu sigurnosti, jer bez toga nema niti dugoročnih pretpostavki za toliko željeni gospodarski rast i razvoj.

Izrazila je uvjerenje kako će Antiteroristička jedinica Lučko “i dalje biti jedna od ključnih operativnih udarnih igala u borbi protiv terorizma, ali i u suzbijanju najtežih oblika kriminaliteta i rješavanju najsloženijih situacija. “Hrvatski građani uzdaju se u vas i uvjerena sam da njihovo povjerenje apsolutno nikada nećete iznevjeriti”, ustvrdila je predsjednica Republike.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić rekao je da se s ponosom sjećamo onih specijalaca iz ATJ Lučko koji su položili život za ostvarenje hrvatskoga sna o slobodi i samostalnosti.

“Sjećamo ih se s ponosom zbog njihovih zasluga te s dubokom zahvalnošću prema žrtvama iz redova jedinice kao i svim žrtvama iz Domovinskog rata”, dodao je Ostojić te istaknuo kako su njihova herojska djela i žrtve obaveza svih nas.

Potpredsjednik Vlade napomenuo je da je ratni put ove jedinice iza nas, ali je on i nadahnuće za nove izazove u mirnodopskim uvjetima koji, smatra, nisu ništa manje izazovni od slavne ratne prošlosti. Ocijenio je da su danas specijalci izvrsno obučeni policajci i vrsni stručnjaci te vješti i hrabri pripadnici snaga specijalne policije. Ministar Ostojić objasnio je da zadaće za koje su zaduženi nisu nimalo jednostavne i zahtijevaju uvježbanoga i kondicijski spremnog te nadasve požrtvovnog pripadnika specijalne policije.

Specijalce je pozvao da se, kao pripadnici ove elitne jedinice, nastave potvrđivati kao nove sastavnice sudjelujući u kriznim situacijama i međunarodnim misijama te u mreži ATLAS, međunarodnoj asocijaciji specijalnih postrojbi.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko predsjednica Grabar-Kitarović te ostali gosti i uzvanici položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja i susreli se s obiteljima poginulih pripadnika postrojbe. Služena je i sveta misa za sve poginule pripadnike ATJ Lučko, a specijalci su na pokaznoj vježbi pokazali dio svojih vještina. (Hina)