josip jović kolinda grabar kitarović aržano

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je majci Josipa Jovića, prvoga poginuloga hrvatskog redarstvenika i prvoj žrtvi Domovinskog rata, odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

Prvo odličje koje je predsjednica Republike uručila pošto je nedavno i službeno preuzela tu dužnost

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je novinarima u Jovićevu rodnome Aržanu, mjestu u blizini Imotskog, kako joj je drago što je njezino prvo odličje otkako je na toj dužnosti pripalo prvome poginulom hrvatskom redarstveniku u Domovinskom ratu. Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. u redarstvenoj akciji “Plitvice”.

“Odličja treba dati doista istinskim herojima, a gospodin Josip Jović naš je dragi redarstvenik, policajac kojega se svi tako sjećamo s tugom, ali isto tako i s ponosom”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Istaknula je kako je Jović dao život za hrvatsku Domovinu, a to je “nešto najviše što možete dati kao osoba i nešto što možete dati kao majka”.

Marija Jović: Budimo kao braća i sestre

Josipova majka Marija Jović novinarima je posebno istaknula brigu o mladima, pozivajući na zajedništvo i odustajanje od međusobne mržnje.

“Kao majka u tuzi i boli, molim Boga za svakoga, da bude mira i reda među nama, da budemo kao braća i sestre, da nema mržnje, da nema psovke, jer nema nam koristi od toga”, rekla je Marija Jović te pozvala na brigu o mladima. Mladima je pak poželjela da budu što bolji i radišniji.

josip jović kolinda grabar kitarović aržano

Grabar-Kitarović: Moramo raditi za dobrobit države

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako trebamo poslušati riječi gospođe Jović jer je u njima sadržana sva mudrost.

“Moramo biti zajedno, moramo obnoviti zajedništvo i moramo raditi za dobrobit naše države, ne dijeliti se, nego biti složni”, poručila je.

Marija Jović zahvalila je svima koji su danas došli u njezin dom, gdje joj je predsjednica Grabar-Kitarović uručila odličje na ognjištu gdje je rođen njezin sin Josip, a predsjednici je poželjela da joj Bog da snage da “izdrži i ustraje u onome što je počela i kako je počela”.

Predsjednica posjetila Jovićev grob

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je na mjesnome groblju u Aržanu položila cvijeće na grob Josipa Jovića, a na groblju je dočekali mještani i pljeskom je pozdravili. Iz Aržana se uputila o obližnje Studence na susret s građanima.

Za jučerašnjeg prvog posjeta Splitu na Prokurativama, kako je priopćeno iz njezina ureda, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s istaknutim građanima Splita Stipom Božićem, Zoricom Kondžom, Trpimirom Jurkićem, Nansi Ivanišević, Joškom Belamarićem, Eduardom Vrdoljakom, Mirom Radaljem, Sanjom Vuković-Četić i Barbarom Matić. Poslijepodne se neslužbeno sastala i sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom, gradonačelnikom Ivom Baldasarom i rektorom splitskog Sveučilišta Šimunom Anđelinovićem.