kolinda grabar kitarović vesna pusić un

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako piše Jutarnji.hr, ipak neće podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Iako Grabar Kitarović nikada nije otvoreno potvrdila da će podržati ministricu vanjskih poslova, ipak je bilo naznaka da bi to toga moglo doći. No, u posljednjih nekoliko dana očito je došlo do obrata, pa je Grabar Kitarović umjesto potpore odlučila zaigrati protiv Vesne Pusić.

Naime, kako doznaju, predsjednica planira za to mjesto dati potporu Amiru Muharemiju, hrvatskom veleposlaniku u u Indiji, a podršku za tu odluku ima i u HDZ-u. Navodno je dogovor oko toga već postignut sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Izvori iz HDZ-a potvrdili su da su upoznati s tom idejom.

Inače, ambasador Muharemi ima iza sebe respektabilnu vojnu karijeru, sudionik je Domovinskog rata s činom pukovnika, bio je pomoćnik savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost, pa ambasador u Turskoj, zatim je bio zamjenik Stalne predstavnice RH u UN-u, predstojnik Mesićevog ureda do kraja mandata, generalni konzul u Istanbulu, a sada ambasador u Indiji.

Izbori za Glavnog tajnika UN-a su najavljeni za kraj 2016. godine kad će sadašnji tajnik Ban Ki-moon svoju poziciju nakon dva uzastopna mandata prepustiti novom tajniku koji bi trebao biti imenovan iz zemlje istočnoeuropske skupine. Analitičari nagađaju da bi novi tajnik mogao biti odabran iz istočne Europe s obzirom da taj dio svijeta dosad nikada nije imao tajnika.

“Radi se o neformalnoj odluci Vijeća sigurnosti iz kojega dijela svijeta će biti sljedeći glavni tajnik ili glavna tajnica UN-a. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Europa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području”, kazala je Pusić.

Ministrica napominje kako je poticaj za njenu kandidaturu došao iz Europe te da je kandidatura golemo priznanje Hrvatskoj u međunarodnim odnosima.