kolinda grabar kitarović hrt bleiburg intervju

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u ekskluzivnom intervjuu za HRT potvrdila je da će otići na obilježavanje žrtava Bleiburga i križnih putova sredinom svibnja, ali neće držati govor. Mislim da se stratišta ne smiju koristiti za političke poruke i politiziranje, već isključivo za pijetet prema žrtvama, osudu svih totalitarnih režima i svega što je počinjeno u ime totalitarnih režima, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ponovila je kako je upravo zbog toga u Jasenovac otišla na dan proboja logoraša kako bi se žrtvama poklonila u tišini. “To mi je bitno. Ne želim taj prostor smatrati  mjestom za bilo kakvu politiku ili politikantstvo i manipulacije. Zato nismo pozvali ni novinare. Htjela sam da to bude osobno, u tišini, s pijetetom prema žrtvama”, rekla je.

Na okruglom stolu koji organiziraju branitelji prosvjednici iz Savske 66 neće sudjelovati jer je taj dan u Bruxellesu na unaprijed dogovorenom sastanku. Rekla je kako je s prosvjednicima moguće postići kompromis, no za to je potreban dijalog koji u ovom trenutku ne vidi.

“Razumijem potpuno prosvjed branitelja, jednako tako želja mi je da što prije odu iz Savske, ali to podrazumijeva i da se krene u rješavanje problema koji ih muče”, ustvrdila je.

Predsjednica je govorila i o suradnji s Vladom i premijerom. Istaknula je kako vrlo dobro surađuje s nekim od ministara te izrazila nadu da će iduća Vlada i premijer biti “uključiviji i slušati druge”. Tovar i čovjek pametniji su od čovjeka samog, slikovito se izrazila predsjednica. Nije mi ispod časti, niti imam bilo kakvu zadršku razgovarati s bilo kime. S Milanovićem mogu razgovarati u Banskim dvorima, Saboru, na Jelačić placu, sve dok razgovaramo, kazala je.

O datumu izbora, odnosno mogućnosti da oni budu početkom iduće godine nije htjela govoriti. Bitno mi je da se vrijeme do izbora dobro iskoristi za državu, dodala je.

Vladine mjere za smanjenje deficita ocijenila je zakašnjelim i nepovezanim rekavši kako bi ih pozdravila da su se dogodile i provele prije tri godine.

Potvrdila da su joj iz proračuna uplaćeni novci za predsjedničku kampanju, a riječ je o 1,171 milijun kuna koje će proslijediti u dobrotvorne svrhe. Sredstva su u ovom trenutku prebačena na račun HDZ-a, koji je bio donator u mojoj kampanji, ali će se u najkraćem roku podijeliti u dobrotvorne svrhe i nekoliko projekata diljem Hrvatske, objasnila je i obećala da će javnost biti detaljno upoznata koji su to projekti i da će se sve moći provjeriti.

Na upit gdje smatra da bi se trebala održati proslava Oluje, predsjednica je izjavila kako se taj dan mora slaviti diljem Hrvatske. Svakako u Kninu treba biti  održana svečana proslava, a miomohod u Zagrebu možda bi trebalo odgoditi za sljedeću godinu, izjavila je. “Morate uzeti u obzir činjenicu da je 5. kolovoza dan kada u Zagrebu gotovo nema ljudi. Ne bih željela da imamo mimohod na praznim ulicama Zagreba”, istaknula je.

Cijeli intervju pogledajte ovdje.