stiv culej predrag matić

U sinoćnjoj Bujici Velimira Bujanca gostovao je umirovljeni pripadnik hrvatske specijalne policije Stiv Culej. Istaknuo je kako ga još jeza hvata od pogleda i mržnje “momaka u prvom kordonu policije” koja je jučer tri puta prekršila ugovore s Vatikanom i pokušala ući u bogoštovni prostor u želji za postupanjem nad Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, pretpostavlja po izravnoj zapovijedi Zorana Milanovića.

Pet je bogoslova stalo ispred crkve sv.Marka i time simboliziralo postojanje dvije različite Hrvatske, slika je to kojom je Stiv Culej ilustrirao svoje emocije kada je u emisiji ponovno proživio dramu od prošle noći.

“Sigurnosna procjena bila je za čistu jedinicu, onaj tko je radio procjenu potpuno je nesposoban. Mi smo tamo snimljeni, mogli su samo pričakati neka izađemo i uručiti nam što su imali. Umjesto toga doživjeli smo oživotvorenje Milanovićeve uzrečice ‘ili mi ili oni’. Cilj je bio po njegovoj zapovijedi ući u crkvu i postupati prema ratnim vojnim invalidima. Nas dvadesetak bi tada pružilo otpor i riskiralo vlastite živote kako je u jučerašnjim izjavama rekao Predrag Matić”, objasnio je Culej.

Problematizirajući postupanje policije rakao je kako “su momci u prvome redu postupanja imali hladne poglede pune mržnje, govorili su kako ćemo ‘dobiti što tražimo’, podsjetilo me to na postupanja nekih drugih organa nekada u Vukovaru. Nisu to bili oni momci koje ja poznajem. Čuo se i strani jezik. Možemo samo nagađati iz kojega su regrutnoga centra doveli ove batinaše jer drugačije ne mogu objasniti zatečenost tolikom količinom bijesa i srdžbe prema mirnim prosvjednicima”.

Voditelj emisije Velimir Bujanec problematizirao je trostruki pokušaj ulaska u Bogoštovni prostor s pravnoga gledišta rekavši kako ovdje ima elemenata nekoliko međunarodnih kaznenih djela. Osim kršenja ugovora s Vatikanom, policija je prekršila i nekoliko hrvatskih i međunarodnih zakona ostavivši prosvjednike bez WC-a te blokiravši dopremu deka i hrane. “I u srbijanskim logorima bilo je bolje, tamo su zatočenici dobivali barem neki obrok i kakav takav WC”, rekao je Stiv Culej dodavši kako je “Predrag Matić lijepo je proživio svoje zarobljeništvo jer mu je često dolazila njegova Snežana, a sve su to okrunili životom u Zagrebu na naš račun. Ostat će upamćen kao hrvatski Juda”.

U emisiju se uključio i don Damir Stojić. Iz iskustva života na zapadu rekao je kako je temelj demokracije pravo na prosvjed, peticiju i štrajk te se upitao prestaje li to Hrvatske biti demokratska zemlja. Pojasnio je kako se ispred Bijele kuće konstantno prosvjeduje, primjerice jedan čovjek prosvjeduje od 1981. godine stalno, čak i živi u šatoru ispred Bijele kuće. Rekao je i kako mu je nejasno kakvi su to ljudi kojima je inicijacija za nasrtaj u crkvu bila molitva, rekavši kako su mu se javili neki njegovi župljani policajci te rekli kako “u današnjoj policiji, za razliku od interventne policije koju je u vrijeme progona Mirka Norca vodio Milijan Brkić, ne postoji pravo na priziv savjesti.”

Don Stojić je rekao i kako će “HBK o svemu izvijestiti Vatikan koji će zasigurno tražiti zaštitu vlastitih ugovora sa RH i postupati protiv policije pred sudom jer su prekršeni ugovori”. Situaciju je usporedio s 1945. godinom kada su neki u crkve ulazili na konjima kako bi izvijesili svoje zastave ili sa 1979. godinom kada su islamisti upali u veleposlanstvo SAD-a u Teheranu.

Izvor: Bujica/Direktno.hr