IMG_4055

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, kako su prenosili mediji, komentirajući posjet učenika hrvatskim braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, kazala je kako misli da “nije dobro uključivati djecu u to te zato apelira na odrasle da razmisle o svojim postupcima i da uvijek na prvo mjesto stave dobrobit djece.”

“Djeca imaju pravo na izražavanje vlastitog mišljenja o pitanjima koja su im važna, pa tako i pravo na javno okupljanje. No, problematično je kad odrasli organiziraju djecu da se pridruže prosvjednicima kako bi se borila za zahtjeve i interese odraslih, a ne za pitanja koja se izravno tiču prava djece,” kazala je pravobraniteljica za djecu.

Tim izjavama pravobraniteljica je stala uz mišljenje vladajućih, no jednako tako nije reagirala kada je u rujnu ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić najavila da će 60 asistenata djece s teškoćama u razvoju dobiti otkaz jer nema novaca za platiti udrugu koja te asistente angažira, prenosi Narod.hr.

S jedne strane, je tada ministrica Opačić, tražila rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju od ministra Mornara, a s druge strane se njezino ministarstvo optuživalo da je kasnilo s prebacivanjem novca iz Ministarstva socijalne politike i mladih u Ministarstvo obrazovanja koje je 2012. preuzelo brigu o asistentima u nastavi, što je ministrica Opačić opovrgavala. Na kraju je Ministarstvo obrazovanja osiguralo novac za asistente iz Europskog socijalnog fonda.

Također pravobraniteljica nije reagirala na činjenicu da je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta izjavilo da uopće ne zna koliko točno ima djece s posebnim potrebama u obrazovnom sustavu.

U svakom slučaju, pravobraniteljica za djecu nije reagirala, a sad se svrstala uz politiku, što joj čak i Zakon o pravobranitelju za djecu zabranjuje, u članku 3. u kojem kaže kako Pravobranitelj za djecu djeluje neovisno i samostalno, držeći se načela pravičnosti i morala, nitko ne smije davati upute i naloge u njegovu radu te ni pravobranitelj ni njegovi zamjenici ne smiju pripadati niti jednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Odgovor pravobraniteljice u kojemu bi nam trebala pojasniti kriterije kojima je kritizirala dolazak učenika hrvatskim braniteljima, a nije reagirala na čekanje s asistentima, još čekamo.