skup srb djeca

Nakon što su u Srbu svjedočile manipulaciji i zloupotrebi djece, Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar” uputila je pismo dječjoj pravobraniteljici. Navode kako su organizatori obljetnice u Srbu 27. srpnja 2016. doveli djecu iz Vukovarsko-srijemske županije, iz Osnovne škole Bobota, da recitiraju neprimjereni tekst.

U njemu se, među ostalim, nazivaju budućim Titovim borcima te pozivaju na nasilje. Od pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić zatražile su javnu osudu takvog zloupotrebljavanja i manipuliranja djecom, zaštitu djece od širenja mržnje i poticanja na nasilje, sankcioniranje organizatora te osiguravanje djeci pravo na informaciju o Titovom komunističkom zločinačkom režimu koji su osudili i Hrvatski sabor i Europska unija. Smatraju da je civilizacijski i sukladno europskim uzusima neprihvatljivo veličati zločinački komunistički ili bilo koji drugi takav režim.

Pravobraniteljica za djecu u pisanom odgovoru, među ostalim, navodi kako je zatražila očitovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te izvješće o svim relevantnim činjenicama vezanima za povredu prava djece u ovom slučaju.

Iz dostavljenih navoda vidimo prostor za propitivanje postupanja ravnatelja OŠ Bobota o uključivanju djece za vrijeme ljetnih školskih praznika u sadržaje izvan Godišnjeg nastavnog plana i programa škole i koji imaju obilježje političkog skupa, to više što djeca ne mogu shvatiti kontekst u koji su dovedena, procijeniti vrstu političkog utjecaja te imati kritički odnos prema njemu, stoji među ostalim u odgovoru pravobraniteljice Ivane Milas Klarić Udruzi „Žene u Domovinskom ratu – Zadar”.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: fah