hčsp hsp as josip miljak ivan tepeš koalicija hdz sporazum

HČSP i HSP AS u srijedu su u Splitu svečano potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji. Time je HČSP i formalno pristupio Domoljubnoj koaliciji za parlamentarne izbore 2015. okupljenoj oko HDZ-a, a čiji je HSP AS već član.

Potpisnici sporazuma Ivan Tepeš, vršitelj dužnosti predsjednika HSP AS i predsjednik HČSP-a Josip Miljak uputili su prilikom potpisivanja javni poziv svim drugim pravaškim stranakama, udrugama i istaknutim pojedincima da se priključe ovom političkom zajedništvu i trajnoj političkoj suradnji.

Tepeš je za Hinu izjavio kako je cilj sporazuma okrupnjavavanje i snaženje domoljubne pravaške opcije,“umjesto usitnjavanja, što je dosadašnja boljka pravaštva”.

Miljak je podsjetio da su ove dvije stranke surađivale i na prethodnim parlamentarnim izborima, ali da sporazumom o trajnoj političkoj suradnji žele još više ojačati pravašku komponentu u sklopu koalicije s HDZ-om, kako bi postale “najjača sastavnica te koalicije u kojoj su i druge stranke desnice”. U sporazumu između ostalog piše da su HSP AS i HČSP “dvije najsnažnije pravaške stranaka na političkom nebu Hrvatske“.

hčsp hsp as josip miljak ivan tepeš koalicija hdz sporazum

“Motiv svemu je smjena neodgovorne srednjišnje Kukuriku vlasti, ali mi u HČSP-u bit ćemo korektiv svakoj vladi, pa i našoj koalicijskoj kad se formira jer nijedna buduća vlada više nema prostora za baviti se sama sobom, već boljim životom naroda”, rekao je Miljak.

Svečanosti potpisivanja sporazuma u splitskim prostorijama HČSP-a nazočio je i glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, politički tajnik HČSP-a Luka Podrug, dopredsjednik HSP AS i zadarski dožupan Rudolf Dvorski te splitski dožupan iz redova HČSP-a Ante Šošić, s najvišim dužnosnicima obiju stranaka.

Ovim sporazumom obje stranke su također podržale HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindi Grabar Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima.