željko sačić franjo drljo

Državno odvjetništvo (DORH) potvrdilo je da je povuklo “manjkavu optužnicu” za ratni zločin nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje te zbog propusta u tom slučaju pokrenulo postupak razrješenja zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec.

U priopćenju na internetskoj stranici stoji da optužnica i postupak prije njezina podizanja trpe znatne nedostatke jer tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zbog toga je naložio povlačenje optužnice. Smatrajući da je za propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini odgovorna Željka Pokupec kao županijska državna odvjetnica, Cvitan je zatražio da podnese ostavku pa je Željka Pokupec 6. veljače podnijela zahtjev za razrješenje s dužnosti, ističu u DORH-u.

Željko Sačić izjavio je za HRT da je optimist te da uopće ne dvoji da će protiv njega itko više podnijeti bilo kakvu optužnicu za ratni zločin jer je kaže, nevin, te da nema nikakvih činjenica za kazneni progon. “Ne dvojim da će više itko ikad u Hrvatskoj podignuti optužnicu protiv mene za ratne zločine. Čist sam, nevin, hrabar, požrtvovan, branitelj i osloboditelj hrvatske domovine”, poručio je Sačić. Zahvalio je obitelji, suborcima i svim ljudima koji su ga podržavali.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin izjavila je kako povlačenje optužnice ne znači i obustavu postupka ili odustajanje od kaznenog progona već da će Županijsko državno odvjetništvo provesti dodatne potrebne dokaze “kako bi došlo do sljedeće državno odvjetničke odluke”.