dobroslav paraga hsp 1861. tribina split

Nakon poduljeg izbivanja iz političkog života, svoj povratak u politiku najavljuje Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.

Njegova stranka u četvrtak 14. svibnja u 19 sati u Hotelu Zagreb na Duilovu (Split) organizira tribinu na kojoj će Paraga predstaviti program HSP-a 1861.

Dobroslav Paraga obnovitelj je i prvi predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP). Osnivač je i vrhovni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) koje su u Domovinskom ratu dale svoj veliki doprinos u obrani Domovine. Također, bio je zastupnik u Hrvatskom državnom saboru od 1992. do 1995. godine.

1993. godine Ante Đapić na famoznom “Kutinskom saboru”, za vrijeme službene odsutnosti predsjednika Dobroslava Parage, smjenjuje Paragu i preuzima HSP. Većina pravaša taj sabor smatraju nelegalnim otimanjem HSP-a od strane Ante Đapića u organizaciji i režiji Tuđmanovih tajnih službi i tajne policije.

dobroslav paraga hsp 1861. tribina splitParaga i Đapić našli su se tada na sudu gdje je Ministarstvo unutarnjih poslova presudilo u Đapićevu korist, a taj je slučaj ostavio dojam političkog arbitriranja te političkog utjecaja u pravosuđu. Paraga je u Saboru optužio HDZ da je instalirao Đapića na čelo HSP-a, a odluka ministarstva izazvala je burne reakcije u svim podružnicama HSP-a tako da je već 1994. godine na Ustavnom sudu bilo preko 200 tužbi ogranaka HSP-a zbog navedene presude.

Nakon neuspješnog vraćanja stranke u svoje ruke Dobroslav Paraga 1995. godine osniva Hrvatsku stranku prava 1861. (HSP 1861.). No, s novom strankom Paraga ne uspijeva zadržati popularnost kakvu je imao za vrijeme predsjedanja HSP-om, te više ne uspijeva ući u Hrvatski državni sabor. Posljednji parlamentarni izbori na kojima je nastupila Paragina HSP 1861. bili su oni 2003. godine na kojima je Paraga dobio manje od 1% glasova. To su ujedno i zadnji izbori na kojima se pojavila HSP 1861. Nakon tih izbora Dobroslav Paraga odlazi u političku mirovinu.

Mnogi razlog Paraginog neuspjeha nakon osnivanja vlastite stranke vide u tome što je Paraga gotovo svu svoju političku energiju trošio na osobne okršaje s Antom Đapićem i Franjom Tuđmanom. Također, mnogi su mu zamjerili što je odmah po osnivanju stranke HSP 1861. na parlamentarnim izborima 1995. godine nastupio u koaliciji s SDP-om Ivice Račana, HND-om Stjepana Mesića i Josipa Manolića te HNS-om.

Iako Hrvatska do sada nije vidjela niti jedan uspješan povratak iz političke mirovine u aktivnu politiku, a pogotovo nakon mnogih izbornih neuspjeha, povratak Dobroslava Parage ipak je specifično i znakovito. Vjerojatno će glavni fokus javnosti biti usmjeren na to kako se Paraga misli suočiti s razmrvljenom pravaškom scenom koja praktički ne dozvoljava niti jednoj pravaškoj stranci da pravaštvo vrati na grane koje ono zaslužuje.

Autor: Sloboda.hr