za dan poslije ellaone

CitizenGO vas poziva na potpisivanje peticije za zaustavljanje bezreceptnog izdavanja tablete “ellaOne”. Obustavom bezreceptne prodaje ove abortivne pilule zaštitila bi se vrijednost nerođenog ljudskog života u maternici, zdravlje žene i spolno zdravlje mladih u Hrvatskoj, kao i čitavo hrvatsko društvo od demografske katastrofe koja mu prijeti. Peticija je upućena ministru zdravstva Siniši Vargi.

Zajednica aktivnih građana CitizenGO, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju “Povucite odluku o bezreceptnom izdavanju elleOne!”.

Danima se u hrvatskim medijima diže prašina oko pilule ellaOne, poznate kao “tablete za dan poslije”. Od prošlog je tjedna u Hrvatskoj puštena u prodaju kao bezreceptni lijek. Riječ je o kontracepcijskom i abortivnom pripravku koji se može uzeti do 120 sati (5 dana) od nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode.

“Osim što nije potpuno sigurna kao kontracepcijsko sredstvo te ima abortivni učinak, prodaja ove tablete (bez recepta) povlači za sobom nekoliko vrlo ozbiljnih prijepora – od kojih je najproblematičniji njegova slobodna prodaja. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), koja izdaje dozvolu za prodaju ellaOne bez recepta, tvrdi kako Republika Hrvatska ima pravnu obavezu prodavati lijek bez recepta, kao i svaka druga članica EU”, navode u pozivu na potpisivanje peticije.

Mora li Hrvatska doista ellaOne prodavati bez recepta?

Suprotno većini medijskih natpisa i HALMED-a, Europska komisija potvrdila je kako države članice tabletu ellaOne uopće ne moraju prodavati, osobito ne bez recepta. Komisija je potvrdila kako kontroverzna Odluka ne obvezuje zemlje članice Europske unije na prodaju abortivne tablete – bilo na recept ili bez recepta.

U odgovoru Komisije stoji: “Što se tiče recepta, Direktiva 2001/83/EC osigurava u svom Članku 4 da neće biti utjecaja na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poputkontraceptiva ili abortivnih sredstava”. To znači da zemlje članice EU mogu ograničiti ili potpuno zabraniti prodaju abortivnog proizvoda kao što je ellaOne.

Koliko informacija imate o ellaOne tabletama?

“Uz navedeno, postoje ozbiljne naznake o neodgovarajuće pruženim informacijama korisnicama tablete ellaOne. Naime, dok je ta tableta imala status receptnog lijeka, u uputama je jasno pisalo kako je prije primjene potrebno isključiti trudnoću. Također, navedeno je kako su saznanja o djelovanju sastava tablete na zdravlje fetusa, odnosno novorođenčeta, u slučaju trudnoće vrlo ograničeni, te da su rezultati pokusa na životinjama nedostatni za procjenu posljedica na reproduktivnu sposobnost žene. Navedeni podaci više se ne nalaze u uputstvima”, pojašnjava CitizenGO.

Potpišite peticiju o povlačenju odluke o bezreceptnom izdavanju elleOne OVDJE.

“Bezreceptnim izdavanjem ellaOne te neodgovarajućim upozoravanjem na potencijalne kontraindikacije tablete dolazi do ozbiljnih opasnosti od zlouporabe te potencijalnim štetnim posljedicama na zdravlje žene”, upozoravaju.

Što se želi postići peticijom?

Potpišite peticiju za povlačenje odluke o bezreceptnoj prodaji tablete ministru Vargi sukladno odluci Komisije koja kaže kako Direktive temeljem koje je ellaOne uvedena u slobodnu prodaju, ne utječu na primjenu nacionalnih zakona o zabrani ili ograničenju prodaje, opskrbe ili uporabe lijekova kao što su kontracepcijska ili abortivna sredstva.

“Unatoč pritisku organizacija koje neumorno napadaju pravo na slobodu govora i mišljenja te pravo na priziv savjesti, odluka Europske Komisije na koju se HALMED pozvao nije obvezatna za države članice EU, o čemu svjedoči i odluka mađarske vlade koja tabletu izdaje na recept. Zaustavite pritiske na priziv savjesti, zaustavite zlouporabu i potencijalno štetne posljedice na zdravlje žena i tražite otvaranje kvalitetne javne rasprave o djelovanju ellaOne potpisivanjem peticije OVDJE“, pozivaju iz CitizenGO.

Potpisivanjem peticije pozivate ministra zdravlja Sinišu Vargu da “povuče svoju odluku i ukine bezreceptnu prodaju ellaOne tablete te omogući provođenje kvalitetne javne rasprave o djelovanju ellaOne te da dalje djeluje sukladno zaključcima iste”.

Izvor: narod.hr