ivo josipović dip prijevoz birača

Predsjednički kandidat Ivo Josipović ustvrdio je u srijedu kako on vodi čistu kampanju za drugi krug predsjedničkih izbora te ocijenio da će građani znati prepoznati tko se koristi različitim prljavim potezima.

Josipović je tijekom dana boravio u Krapinsko-zagroskoj županiji i pritom je u izjavi novinarima ocijenio kako je kampanja za drugi krug zanimljiva i dinamična, ali da, nažalost, ima i različitih prljavih poteza, ali i naglasio da se on time ne služi.

“Mislim da i najblaži i najpovršniji pogled pokazuje tko generira negativnu kampanju – lecima, pozivima, inisinuacijama, napadima na obitelj, rodbinu i prijatelje. Mislim da će to građani znati prepoznati”, rekao je.

Napomenuvši da, iako ni on ni njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović ne mogu kontrolirati svakog pojedinca i njegove istupe na društvenim mrežama, Josipović kaže da takvi pojedinci sasvim sigurno ne mogu “tiskati velik broja plakata i letaka na kojima se lažima ocrnjuje drugi kandidat”.

“To ne radi pojedinac”, naglasio je Josipović te na upit novinara “igra li on čisto”, odgovorio: “Apsolutno”.

Potvrdio je da je njegov izborni stožer od Državnoga izbornog povjerenstva zatražio kontrolu namjere HDZ-a da za birače u BiH osigura prijevoz autobusima do birališta.

“Jer, ako to organizira HDZ BiH – onda je to zapravo donacija strane pravne osobe, a ako radi naš HDZ u drugoj zemlji – onda je riječ o kršenju izborne šutnje jer je riječ, naravno, o utjecaju na građane”, rekao je.

Josipović je u Gornjoj Stubici razgovarao s članovima Udruge branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj” te je zapalio svijeću ispred spomenika pilotu Rudolfu Perešinu.

Kazao je kako je s braniteljima razgovarao o problemima koji ih tište posebno o mogućnosti da i dalje rade kako bi povećali svoje prihode s obzirom na niske mirovine te rekao kako bi se to moglo riješiti kroz izmjene zakona.

“Neki branitelji koji su stekli uvjete za mirovinu, željeli bi raditi, ali po sadašnjim propisima gube pravo na mirovinu i mislim da bi se o trebalo promijeniti. Slično rješenje imamo za umirovljenike iz Oružanih snaga i ne vidim razloga da se braniteljima, uz mirovinu ne omogući da kroz rad u vlastitoj ili nekoj drugoj privatnoj tvrtci, dodatno zarade da bi popunili svoje zaista skromne budžete”, rekao je.

Josipović je prethodno u Oroslavju posjetio tvornicu “Aaquafilcro” koja se bavi preradom umjetnih i sintetičkih vlakana koje su sirovina za tekstilnu industriju, a zapošljava 330 radnika te je u protekloj godini zaposlila 80 novih radnika.

Obratio se radnicima te izrazio zadovoljstvo kvalitetnim poslovnim rezultatima, kao i odnosom radnika i uprave budući da je nedavno potpisan novi kolektivni ugovor.

Na kraju boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, Josipović će u Velikom Trgovišću nazočiti koncertu Puhačkog orkestra Mrzlo Polje.