krila oluje posljednji pozdrav video morh piloti oman

Hrvatsko ratno zrakolovstvo doživilo je snažan i sramotan udarac. Naime, svih šest pilota akrobatske grupe Krila Oluje koji su inače instruktori na vojnim avionima PC-9, zatražili su sporazumni prekid radnog odnosa zbog ponude iz inozemstva koju nisu odbili.

U priopćenju MORH se navodi kako zahtjev sve šestorice pilota, kao ni posljedična odluka o istom, ma kakva ona bila, a koja će uslijediti nakon što se obave razgovori s pilotima, neće utjecati na borbenu spremnost i sposobnosti OSRH, odnosno HRZ-a i PZO-a u segmentu obuke i treninga pilota.

Počeci akro grupe “Krila Oluje” i odabir kandidata

Kao začetak djelovanja akro grupe smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004.godine u Zadru.

Akro grupa HRZ i PZO “Krila Oluje” predstavljena je u istom sastavu i pod današnjim nazivom hrvatskoj javnosti 05.08.2005.g. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u današnjem sastavu od 6 aviona grupa je izvela 25.03.2009.godine.

– Kandidati za akro grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva aviona.

Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest aviona, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji, koje izvode isključivo akro grupe – stoji na internetskoj stranici Ministarstva obrane.

Trenutačni članovi eskadrile su Matija Vrđuka, Nenad Hasnek, Josip Čolak,Evard Krišto, Božen Tadić i Siniša Hucika.

Hrvatska odlaskom “Krila Oluje” gubi već davno izgrađeni brand. Zašto?

Odlaskom akro grupe “Krila Oluje” proslava Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koja se obilježava svake godine 5. kolovoza u Kninu, izgubiti će najatraktivniji dio svečanog programa, kada se na nebu pojavljuju “Krila Oluje”.

Naime u svojim akrobatskim naletima koje ova akro grupa izvodi i mami uzdahe publike i političara , ali i velikog broja djece koji gledajući akro grupu zasigurno maštaju o tom kako će i oni jednog dana možda postati piloti i izvoditi slične akrobacije.

Jedinstvena ne samo u hrvatskoj već i u cjelom svijetu po nekim vrlo opasnim akro izvedbama “Krila Oluje” promovirala su ne samo HRZ već i zemlju iz koje dolaze te je njihov odlazak tim teži, jer će se teško više okupiti ovakva letačka ekipa kjoja svojim akrobacijama nikog ne ostavlja ravnodušnim. Stoga bi bilo jako poželjno da se pronađe zajednički kompromis te MORH i Vlada RH iznađu pravo rješenje i ovu akro grupu zadrže u hrvatskoj.

Izvor: Braniteljski portal