Promatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ovog tjedna počeo erumpirati prvi put od 1984. godine.

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, deseci ljudi, uključujući obitelji s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana. 

Izvlače stolice i vreće za kampiranje iz svojih vozila te se smještaju kako bi nekoliko sati promatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju usporavati i širiti se, izvijestile su vlasti, i ostaju više pet kilometara udaljeni od obližnje autoceste.

Havajski vulkanski opservatorij Geološkog instituta SAD-a priopćio je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Također je rekao kako još uvijek detektira seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvijek dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerojatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4169 metara iznad Tihog oceana i dio je lanca vulkana koji su formirali otoke Havaje. Posljednji put je erumpirao je u ožujku i travnju 1984., šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na otoku.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je kako je otvorila dva skloništa na otoku kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovica svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, priopćila je agencija. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS