roman leljak svjedok suđenje munchen perković mustač

U dvorištu kuće slovenskog istraživača arhiva nekadašnje “Udbe” Romana Leljaka u subotu navečer izgorio je automobil, a Leljak ne vjeruje da se vozilo samo zapalilo i sumnja da bi mogla biti riječ o “poruci” njemu osobno budući da bi 18. i 19. svibnja trebao svjedočiti u Münchenu na procesu koji se vodi protiv bivših djelatnika komunističkih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Nije mi jasno kako bi kod takvog automobila moglo doći do samozapaljenja i ne isključujem mogućnost da se radilo o opomeni meni osobno”, kazao je Leljak. Zapaljeni automobil je osobni automobil marke Mercedes.

Incident se dogodio u naselju Paričnjak blizu Radenaca gdje Leljak živi sa suprugom koja ga je obavijestila o požaru, dok je on bio u Radencima na jednom sastanku.

Automobil nije Leljakov nego od susjeda koji ga je uz njegovu dozvolu parkirao u Leljakovu dvorištu, a budući da je sam pokušao gasiti požar pri čemu se blago otrovao ugljičnim monoksidom završio je u bolnici.

Policija je potvrdila incident i navela da o događaju provodi istragu. Slovenska policija sinoć nije obavila očevid zbog mraka, to treba učiniti danas, pa se za sada ne može donositi konačan zaključak radi li se o kvaru ili namjernoj paljevini automobila.

roman leljak svjedok suđenje munchen perković mustač

Leljak je istraživač povijesnih arhiva i povjesničar, a do sada je izdao više knjiga o radu nekadašnje jugoslavenske političke policije i nekim izvornim dokumentima i načinu njena djelovanja, do kojih se dokopao u arhivima. Član je Slovenske demokratske stranke (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše, na čijoj se listi lani natjecao za mjestu gradonačelnika Radenaca, ali bez uspjeha.

Zadnja njegova knjiga “Udbini spavači” odnosi se na problem “infiltracije” nekadašnjih suradnika tajne policije u današnjim društvenim i političkim strukturama.

Leljak, između ostalog, posjeduje dokument jugoslavenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

“Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

Leljak se bavio i problematikom masovnih poratnih grobnica u Sloveniji, a u sudskim je sporovima s više živućih nekadašnjih jugoslavenskih i slovenskih “udbinih” i policijskih dužnosnika iz Slovenije koje je optužio za atentate na hrvatske i jugoslavenske emigrante 1970-ih i 80-ih. (Hina)

Foto: Roman Leljak