hrvatska vojska poplave slavonija vojni rok

Iz poplava koje su pogodile našu Domovinu, Hrvatska mora izvući pouku. Jedna od najvažnijih pouka jest vraćanje obaveznog vojnog roka, smatraju pripadnici Mladeži Hrvatske čiste stranke prava. Naime, Mladež HČSP-a tvrdi kako se katastrofa prouzročena poplavama mogla ne samo smanjiti, već i u potpunosti spriječiti da je Hrvatska imala na raspolaganju samo 10.000 ročnika hrvatske vojske.

Priopćenje za javnost u kojemu Mladež HČSP-a poziva na povratak obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj prenosimo u cijelosti:


„U izvanrednim situacijama mane i nedostaci jedne države najviše dolaze do izražaja. Tako je i ovih dana u Hrvatskoj tijekom katastrofalnih poplava koje za mnoge naše sunarodnjake svakodnevni život pretvori u kaos i tragediju.

Kako riječne brane pokazuju svoju slabost pucajući na svojim najslabijim dijelovima, tako i državni aparat pokazuje sve svoje slabosti i puca na najslabijim dijelovima. Jedan od tih dijelova je i organizirano ljudstvo, tj. dovoljan broj fizički spremnih ljudi za što bržu i kvalitetniju reakciju u izvanrednim situacijama. Naravno, u svakoj normalnoj državi, to je posao vojske.

Prema službenim podacima MORH-a, u poplavom ugroženim područjima u Slavoniji angažirano je svega oko 1000 pripadnika hrvatske vojske. S obzirom na to da se radi o području velike površine, a vojska je aranžirana u svim sferama obrane od poplave, ta brojka je žalosno mala, pa je vojsci prijeko potrebna pomoć volontera. Hvala Bogu, volontera ima, ali to nikako ne može biti rješenje za jednu ozbiljnu i organiziranu državu.

No, da je u Hrvatskoj još uvijek na snazi obavezno služenje vojnog roka, kao u npr. u Švicarskoj, rješavanje izvanrednih situacija bilo bi daleko lakše. Sa samo 10.000 spremnih i discipliniranih ročnika, ljudstvo za izvanredne situacije nikada ne bi bio problem. Tih 10.000 ročnika s lakoćom bi rješavalo mnoge poslove, a pogotovo one fizičke. Obrana od današnjih poplava bila bi daleko efikasnija, a razmjeri katastrofe mogli su se svesti na minimum.

hrvatska vojska poplave slavonija

Također, s pravom se možemo zapitati je li se ova katastrofa mogla u potpunosti ili barem djelomično spriječiti da su novci, s kojima godinama saniramo poplavljena područja, bili uloženi u izgradnju efikasnih nasipa i brana koje bi potpuno besplatno gradili ročnici HV-a? Logika nam nalaže da je odgovor na ovo pitanje definitivno potvrdan.

Klikni LIKE ako si za povratak vojnog roka u Hrvatskoj!

Mladež HČSP-a smatra kako Hrvatska iz ovih poplava, koje su pogodile našu Domovinu, mora izvući pouku. Povratak obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj je nužan. Time Hrvatska ne samo da bi bila spremnija za izvanredne situacije poput poplava, već bi vojni rok bio jedan od važnijih faktora u sazrijevanju hrvatskih mladića, gdje bi se generacije mladića učilo disciplini, solidarnosti, odgovornosti, rukovanju oružjem itd.

Iako smo članica NATO-a, zbog kojeg smo i ukinuli obavezni vojni rok, danas vidimo da nam to članstvo ne znači ništa, te da smo prepušteni sami sebi. Ne možemo očekivati da će uvijek netko drugi rješavati naše probleme, već se moramo za njih sami pripremati.“ – stoji u priopćenju Mladeži HČSP-a koje potpisuje njihov predsjednik Frano Čirko.

Autor: Sloboda.hr