ina mol PKN Orlen prodaja naftna industrija

Poljska naftna kompanija PKN Orlen (Polski Koncern Noftowy) zainteresirana je za kupnju MOL-ovih dionica u Ini, piše Jutarnji list. Predstavnici PKN Orlena već su održali nekoliko sastanaka s predstavnicima MOL-a. Razgovori su stali zbog previsoke cijene koju traže Mađari. Riječ je navodno o oko 3 milijarde eura za 49 posto Ine. Poljaci su spremni izdvojiti polovinu toga iznosa.

Ovo je već drugi put da PKN Orlen razmatra kupnju hrvatske naftne kompanije. Godine 2002. namjeravali su se javiti na natječaj za kupnju 25 posto plus jedne dionice, ali su zbog uvjeta natječaja morali odustati.

PKN Orlen je jedna najvećih naftnih kompanija u srednjoj Europi čiji je prihod prošle godine iznosio 36,1 milijardu dolara. Osim u Poljskoj, svoje kompanije imaju u Njemačkoj, Češkoj i Litvi. Samo u Poljskoj posjeduje više od 2000 benzinskih crpki te 580 u Njemačkoj. Također posjeduju dvije rafinerije u Češkoj i Litvi.

Osim poljskog PKN Orlena, u posljednje vrijeme se kao potencijalni kupac Ine navodila i Klesch Group. Bloomberg je tako objavio da Klesch Group provodi dubinsko snimanje u domaćoj naftnoj kompaniji. Američki milijarder Gary Klesch, vlasnik Klesch Grupe, u rujnu je rekao da želi kupiti pet ili šest rafinerija u Europi. Klesch Grupa osnovana je 1990. godine, a ima udjele u metalurškoj, rudarskoj, naftnoj, plinskoj i drugim “teškim industrijama”.