stjepan turčić sdp deložacija živi zid

Obitelj Turčić još je jedna u dugom nizu obitelji koje se bave poljoprivredom i koju zbog nemogućnosti vraćanja kredita čeka deložacija. U njihovom slučaju deložacija je zakazana za 1. listopada u 9.00 sati.

Njihovo iskustvo s kreditima počinje pozajmicom za popravak traktora, nastavlja se kreditom kod Agro-obrtničke banke za vraćanje te pozajmice i kupnju repromaterijala za predstojeću sjetvu, a završava kreditom za kupnju junica kod PBZ-a. Rastuće cijene repromaterijala, niska otkupna cijena mlijeka i nemogućnost urednog vraćanja kredita doveli su ih do gubitka cijelog imanja, odnosno obiteljske kuće i pratećih objekata.

U prvom dijelu videa Stjepan Turčić objašnjava da usprkos vjeri u to da će moći vratiti kredit, to nije bio u mogućnosti. Kako u slučaju pozajmice kod kamatara, tako i u slučaju kredita kod Agro-obrtničke banke pojavljuje se isti problem. Ovršenik je uspio vratiti glavnicu, ali ne i kamatu, ovršenik nažalost ne zna da u monetarnom sustavu baziranom na dugu novac za otplatu kamate ne postoji, pa su krediti samim time tehnički neotplativi. U slučaju kredita kod PBZ-a, ovršenik nije uspio vratiti niti glavnicu.

Iz Živog zida navode da ovršenik ne zna da je uzrok neotplativosti kredita pogrešna regulacija novca na razini cijele države, te ne vidi poveznicu između stranih banaka i SDP-a, stranke čiji je član, a koja provodi monetarnu politiku u korist tih istih banaka koje su cijelu državu, ali i njegovu obitelj dovele do ruba ponora.

Umjesto da se odrekne SDP-a, prereže njihovu člansku iskaznicu i stane na stranu otpora, ovršenik kalkulira do samog kraja uporno izbjegavajući dati jednostavan odgovor na jednostavna pitanja.

U priloženom videu aktivist Živog zida Ivan Pernar zatražio od Stjepana Turčića da prereže člansku iskaznicu SDP-a. Budući je ovršenik to odbio učiniti, Pernar je prekinuo snimanje i u dogovoru s ostatkom kolektiva donio odluku da Živi zid neće braniti njegovu obitelj.