ivo josipović plakati kampanja

Redovita policijska ophodnja je u prvim minutama ponedjeljka, točnije u 15 minuta poslije ponoći, u Vukovarskoj ulici u Splitu zatekla dva brata kako postavljaju plakate za koje su policajci procijenili da su uvredljivog sadržaja za predsjedničkog kandidata Ivi Josipoviću.

Nakon krim-istraživanja, prekršajne prijave su išle ukupno protiv četiri osobe, i to braće J.J. (21) i J.J. (27) iz splitskoga kvarta Visoka koji su zatečeni kako lijepe plakate, te D.D. (26) i 31-godišnje A.V. koji su im pomagali u tome.

Policija o ovom događaju nije izvijestila u svom redovitom biltenu, a na naš upit Ana Čepić, službenica iz Odjela za odnose s javnošću te Uprave, rekla je za Slobodnu Dalmaciju: “Prekršajno smo procesuirali četiri osobe zbog prekšaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a od toga smo tri osobe doveli na Prekršajni sud u Splitu.”

Policija nije išla s kaznenim prijavama jer je procijenjeno kako u ovom slučaju nema kaznenog djela koji se goni po službenoj dužnosti. Javnost je o ovom događaju mailom izvijestio Josip Miljak, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), koji nam je rekao da ne zna jesu li to uopće aktivisti njegove stranke.

“Stvarno ne znam, reagirao sam zato jer privoditi nekoga samo zato što je izrazio svoj stav o neučinkovitom predsjedniku Ivi Josipoviću, direktno je miješanje policije u izbornu kampanju i građenje kulta nedodirljive ličnosti po uzoru na Tita. Pozivanje policije na instituciju predsjednika i uvredu te institucije je također skandalozno i nije u skladu s demokratskim standardima. Da Josipović nije kandidat na izborima, to bi teško prošlo, ali ovakvo tumačenje uhićenja mladih i svjesnih aktivista je zastrašivanje u maniri najcrnjih totalitarnih režima. Ako jedan citat hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša i benigni plakati A4 formata zalijepljeni selotejpom izazivaju ovakvu reakciju, što još možemo očekivati od policije?”, upitao se Miljak.

ivo josipović plakati kampanja

Akciju lijepljenja plakata, neslužbeno doznajemo, provela je neformalna grupa “Mladi za Hrvatsku”. Nisu registrirani kao udruga, spontano su se okupili uglavnom preko Facebooka i društvenih mreža, a akciju lijepljenja plakata su proveli u Zagrebu, Varaždinu, nekim mjestima u Istri, Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Trogiru, Orahovici, Lipiku, Pakracu, ali je uhićenja jedino bilo u Splitu.

Braća, 21-godišnji J.J., inače arhitektonski tehničar, i 27-godišnji J.J., po struci magistar građevine, obojica nezaposleni, na Prekršajnom sudu iznijeli su svoju obranu te su rekli da su plakatima izrazili svoje nezadovoljstvo i bunt protiv kandidata Ive Josipovića.

Kako doznajemo od glasnogovornice Prekršajnog suda u Splitu, obojica su priznala djelo te je svaki kažnjen novčanom kaznom u protuvrijednosti od 100 eura, oduzeti su im i plakati s kojima su zatečeni u Vukovarskoj ulici. S druge dvije prekršajne prijave glasnogovornica nije bila upoznata, pa ih nije mogla ni komentirati.

Izvor: Slobodna Dalmacija