branitelji šator savska 66 deložacija policija

U braniteljskom šatoru u Savskoj 66 noćas će biti stanje pripravnosti jer, kako doznaje Direktno.hr, branitelji su dobili dojavu kako MUP navodno diljem Hrvatske traži policajce koji bi pristali sudjelovati u “čišćenju” prostora pred zgradom Ministarstva.

Branitelji iz šatora dobili su informaciju kako Ministarstvo unutarnjih poslova navodno ispituje raspoloženje djelatnika na terenu o spremnosti na akciju prema braniteljima. Navodno vrh MUP-a da traži policajce diljem Hrvatske koji bi pristali sudjelovati u “čišćenju” prostora pred Ministarstvom.

Branitelji su podsjetimo, u Savskoj sada više od sto dana, a neki dan se pojavila i informacija iz policije kako ondje zapravo prosvjed nikad nije ni prijavljen te da je u tom smislu ilegalan. “Šatoraši” pak tvrde da to i nije organizirani prosvjed, već da su ovdje spontano okupljeni.

Znakovit je i tajming ove dojave – stigla je večer nakon što se u Saboru povela emotivna rasprava o braniteljskom statusu. Podsjetimo, u četvrtak ujutro dio branitelja iz Savske, predvođen Đurom Glogoškim, posjetio je Sabor s namjerom da progovore o svojim problemima, no predsjednik Sabora Josip Leko zabranio im je govoriti.

Ogorčeni branitelji su potom, neki i u suzama, napustili zgradu parlamenta, no rasprava o njihovoj situaciji nastavila se sve do navečer. Leko se i sam uključio u raspravu, u kojoj je, među ostalim, tvrdio kako branitelji ni sami ne znaju objasniti zašto su se odlučili na produženje prosvjeda.