Policija je, čini se, otkrila tko je haker koji je upao u sustav telekoma A1 i ukrao osobne podatke oko 100 tisuća korisnika.

Kako su u ponedjeljak kasno poslijepodne potvrdili iz Ravnateljstva policije, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

– Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1, navodi se u policijskom priopćenju.

– Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska, dodaje se u priopćenju.

– Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka, napominju u policiji i zaključuju da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

A1 prijeti velika kazna

Nakon hakerskog napada u kojemu je ukraden dio osobnih podataka najmanje 100 tisuća korisnika, teleoperator A1 poslao je obavijest svima onima koji su oštećeni. Policija istovremeno intenzivno traga za počiniteljem na čemu radi posebni policijski odjel za kibernetički kriminal. Zasad nema novosti o policijskoj istrazi.

Svi čiji su podaci hakirani dobili su obavijest iz A1. Riječ je o najmanje 100 tisuća korisnika kojima poručuju da ne trebaju biti zabrinuti jer je riječ o osnovnim podacima koji su dostupni i drugdje, premda OIB baš i nije tako dostupan, a i to je podatak koji je procurio među raznim osobnim podacima koji su ukradeni poput imena i prezimena, adrese, broja telefona…

Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperator napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Oštećeni korisnici na raspolaganju imaju tužbu

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperatoru za naknadu štete, objašnjava za tu televiziju Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača.

“Ono što često pitaju koja bi to šteta mogla biti, na primjer možemo raspravljati o tome postoji li neka duševna bol, postoji li neki strah. Znači, činjenica je da potrošači sada sigurno strahuju što će se dogoditi s njihovim osobnim podacima, ali tu štetu morate dokazati, to nije samo tako. Šteta je nešto što se mora dokazati, ona ima određene elemente”, rekla je Kladar. 

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr