snijeg vrijeme ralica ceste

Sniježni pokrivač pokrio je gotovo čitavu unutrašnjost Hrvatske te time donio mnoge probleme u prometu i opskrbom električnom energijom.

U prvome dijelu dana umjereno i znatno oblačno, u unutrašnjosti ponegdje sa snijegom, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana s kišom. Poslijepodne postupno razvedravanje uz mogućnost za kišu još na krajnjem jugu, a za snijeg mjestimice u Lici. Vjetar slab i umjeren, u gorskim predjelima i jak sjeveroistočni, u drugome dijelu dana će oslabjeti.

Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura, a na jugu jugo i istočnjak, u slabljenju prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura između -4 i 1, na Jadranu od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva, na sjevernom dijelu mjestimice malo niža.

Jučer je više od 7 i pol tisuća ljudi u gorskim krajevima ostalo je bez struje. HEP je sinoć izvijestio da postupno dolazi do normalizacije opskrbe električnom energijom. Čak 1500 korisnika na području Karlovačke županije još je bez struje. Isto toliko i u  Ličko-senjskoj županiji, javlja HRT.

Pojedine ceste i danas su zatvorene

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste i danas su u potpunosti su zatvorene. Za sav promet zatvorene su dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika. Samo za osobna vozila otvorene su A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, izvijestio je HAK, koji savjetuje vozačima da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Od 7 sati dionicom državne ceste DC3 Kikovica-Delnice mogu prometovati sve skupine vozila osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, uz obaveznu zimsku opremu.

Od 06,30 sati za sve skupine vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) od Bakra od Novog Vinodolskog.

Od 06,37 sati normaliziran je promet na državnoj cesti DC 1 u Krnjaku nakon uklanjanja stabala s kolnika.

Zbog prepriječenih stabala zatvorena je dionica DC6 Dvor-Glina u mjestu Brezovo Polje.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te granični prijelazi Batina, Duboševica, Trnovec, Dubrava Križovljanska, Brod na Kupi, Jurovski Brod, Maljevac i Ličko Petrovo Selo.

U prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen te katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split. Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna i teretna vozila do 5 t.

Veliki pad temperatura u nedjelju

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, mjestimice u unutrašnjosti uz malo snijega, a na južnom Jadranu ponegdje uz kišu.

Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, u gorskoj Hrvatskoj sjeveroistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak i sjeverac, uz obalu i bura, poslijepodne i navečer u jačanju na jaku i olujnu.

Najniža temperatura između -11 i -6, ponegdje i niža, a na Jadranu od -2 do 4. Najviša dnevna između -2 i 3, na Jadranu od 6 do 11 °C.