dijete preko granice

U hrvatsku zakonsku regulativu nedavno je implementirana uredba EU-e koja propisuje kako djeca do 14 godina starosti mogu putovati bez roditelja i to bez obveze osiguravanja dosad uobičajene roditeljske suglasnosti. U HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska Zvonimir Vrbljanin, voditelj službe za migracije u Upravi za granicu MUP-a, iznio je neke detalje oko toga kako će granična kontrola ovakvih putovanja izgledati u praksi.

Schengenski kodeks postavlja standarde kojima je cilj pojačati kontrolu nad prelaskom granice, pa tako i ako je riječ o maloljetnicima, kaže Vrbljanin.

Ako dijete putuje u pratnji, granična policija prvo će provjeriti dokumente i utvrditi odnos pratitelja prema djetetu. U slučaju nejasnoća, može se obaviti i telefonska, ali i terenska provjera na mjestu prebivališta roditelja. Ako je to potrebno, mogu se kontaktirati i policije stranih zemalja, napomenuo je MUP-ov voditelj službe za migracije.

Vrbljanin ističe da se policijski službenik na granici mora uvjeriti da je dijete sigurno. Nikakav formalni kriterij – pa ni posjedovanje izjave o skrbi – nije dovoljan, zaključuje.

Roditeljska suglasnost više nije potrebna niti pri organiziranim putovanjima skupine djece.

Izvor: Sloboda.hr/tportal