hrast ilčić miletić bujica bujanec

U sinoćnoj popularnoj emisiji „Bujica” poznatog voditelja Velimira Bujanca gostovali su predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić i predsjednik zagrebačke podružnice Hrasta Krešimir Miletić. Tema emisije bila je koalicija Hrasta s HDZ-om koja je tu stranku doslovno podijelila na dva dijela. Ilčića i Miletića doslovno možemo proglasiti “vođama” dva suprotstavljena “tabora” unutar Hrasta.

Na pitanje voditelja kako ocjenjuje Milanovićevu izjavu u kojoj je ponovno HDZ nazvao „zločinačkom organizacijom” Ilčić je odgovorio:

„Milanoviću rezultati ne idu u prilog. Situacija je sve gora. Obećavao je puno, a sada BDP i 11 kvartal za redom pada. I njemu ne preostaje ništa drugo nego da vodi ideološki rat te da blati sve oko sebe”, smatra Ilčić.

Na pitanje voditelja emisije je li bilo otpora unutar Saveza za Hrvatsku oko HRAST-ovog koaliranja s HDZ-om, Ilčić kaže:

“Savez za Hrvatsku ne može odlučivati o unutarnjim pitanjima Hrasta. Ni mi se ne miješamo u unutarnje stvari drugih stranaka Saveza. Nadam se da nije bilo pokušaja Saveza da se miješa u stvari Hrasta”, rekao je Ilčić.

Miletić, koji je također gostovao u „Bujici”, dio je onog dijela HRAST-a koji se protivi koaliranju te stranke s HDZ-om.

“Mi smo u zagrebačkoj podružnici HRAST-a proveli interno demokratsko glasovanje među našim članovima. Gotovo su se svi izjasnili protiv koaliranja s HDZ-om. Do izbora je više od godinu dana i ne postoji žurba oko eventualne koalicije s HDZ-om osim ako se cijeli slučaj ne sagleda u kontekstu referendumske inicijative za izmjenom izbornog zakona. Dakle, ova koalicija isključivo odgovara HDZ-u da putem HRAST-a napadne osobno i Željku Markić i spomenutu referendumsku incijativu”, rekao je Miletić.

Na konstataciju Bujanca da je referendumsku inicijativu o promjeni izbornog zakona podržao i HSS, ali i da je sam Karamarko javno rekao kako nema ništa protiv toga da članovi velike koalicije, koju predvodi HDZ, imaju oprečna mišljenja oko referenduma, Miletić je odgovorio:

“To je samo deklarativna izjava. Izjava za javnost. Ova referendumska inicijativa već sada ima golemi odaziv građana. Ova koalicija je tek puka politička trgovina. U statutu naše stranke jasno piše da HRAST ne može koalirati sa strankom s kojom ne dijeli isti politički svjetonazor, a HDZ je i u koaliciji s HSLS-om s kojim HRAST nema nikavih dodirnih točaka”, poručio je Miletić na što mu je Ilčić odgovorio:

“HSP, s kojim je Hrast do jučer bio u koaliciji u sklopu Saveza za Hrvatsku, je u Sisačko-moslavačkoj županiji u koaliciji sa SDP-om. Tada vam to nije smetalo. Dakle, u politici se treba surađivati. Koalicije se u medijima prikazuju kao neprincipijelne, no u demokratskom društvu su stvari postavljene tako da morate biti na određenom položaju ako želite napraviti neku stvar za opće dobro. Hrast može biti u očima javnosti najpošteniji, ali ako mi ne uđemo u Sabor, ne možemo napraviti nikakvu korist. Dakle, moramo surađivati i koalirati. Hrvatska je pluralno društvo, ljudi različito misle, ali mi moramo surađivati za opće dobro. Kao što sam rekao, ako uđemo u Sabor prvi ćemo upozoravati na krive poteze HDZ-a ako ih bude radio. Ali zato moramo biti u Saboru”, zaključio je Ilčić u „Bujici”.

Autor: Sloboda.hr/Dnevno