luka modrić, dijete, child

Pavle Balenović, nekadašnji svirač bendža i filmski kaskader, život je posvetio proučavanju Velebita i njegova životinjskog svijeta, osobito vukova koji nastanjuju našu najdužu planinu.

Lutajući velebitskim prostranstvima, Balenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je posvojio nabavivši ga dok je još bio štene od seljaka u Gračacu. Shvativši kako vuk neće preživjeti u Zagrebu, odlučio ga je pustiti na slobodu u velebitskim prostranstvima.

Dirljivu priču o čovjeku i vuku ekranizirao je BBC u svojem dokumentarcu “Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića”. Zanimljivo je da je Balenović film prvo ponudio Hrvatskoj televiziji, koja ga je odbila, a nakon što ga je otkupio BBC te potom nevjerojatnih 44.000 televizijskih kuća diljem svijeta, od britanske televizije ga je konačno otkupio i HRT.

Tijekom svojih lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem našeg kapetana Luke kojeg je 1990. godine i snimio kako u dobi od samo pet godina goni ovce u tor u sklopu njihove obiteljske kuće koja je zapaljena tijekom Domovinskog rata.

luka modrić, dijete, child, kućaRodna kuća Luke Modrića

U ratnom vihoru iščezlo je i Balenovićevo prijateljstvo s obitelji Modrić koja je izbjegla u Zadar. Analizirajući vlastite snimke, Balenović se prisjetio obitelji Modrić i njihove obiteljske kuće te ga je kopkalo što se s njima događalo tijekom rata. Pritom je otkrio kako je mali pastir kojeg je snimio na obroncima južnog Velebita u međuvremenu narastao i postao jedan od najpoznatijih nogometaša svijeta.

Nevjerojatnu snimku malog Luke Modrića autor je postavio na društvenim mrežama, a našeg kapetana kako bez straha na velebitskoj buri i pod paskom gladnih vukova tjera ovce u tor u sklopu rodne kuće NA OVOJ SNIMCI se može vidjeti od 2:30 minute.

Izvor: Sloboda.hr/tportal.hr