podolnjak most

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak iz Mosta ponovno se našao na meti Zorana Milanovića koji je kod Aleksandra Stankovića, u emisiji “Nedjeljom u 2”, rekao da u Mostu postoje ljudi koji su „promijenili pet stranaka i dva prezimena“.

Ipak, nepotrebno je da Podolnjak ponovno objašnjava razloge promjene prezimena. To je učinio još 1992. godine za Varaždinske vijesti .

Tako u pismu od 10. lipnja 1992. pod nazivom “Bez generaliziranja” koji je nastao kao reakcija na komentar novinarke Varaždinskih novina o tome da je u Varaždinu predano 120 zahtjeva za promjenu imena. Ona se zapitala tko to traži i zašto.

U svom pismu Podolnjak navodi kako je on Hrvat koji je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje nije bilo ni rođeno prezime njegovog oca i djeda nego je pradjeda usvojio čovjek po imenu Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja. Ipak, i djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati o čemu Podolnjak, koji 1992. uzima majčino prezime, detaljno piše i daje preslike rodnih listova svojih predaka.

Istaknuo je tada da se u Varaždinu nikada nije osjećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, a da ga je promijenio jer nije želio da njegovo dijete nosi hipoteku prezimena Jovanović koje je “vjerojatno najčešće i možda najsrpskije (ako se tako može reći) od svih tipičnih srpskih prezimena”.

Njegovo reagiranje iz 1992. godine u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Varazdinske-vijesti.hr