predsjednica izbori

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prima u četvrtak poslijepodne na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Konzultacije na Pantovčaku počinju nakon što su u utorak objavljeni službeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, no s potpisima potpore natpolovične većine zastupnika u ovom trenutku najvjerojatnije nitko neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Naime, prema do sada poznatim informacijama, predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović kod Grabar-Kitarović će doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, te tri IDS-a i jedan reformista.

Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija. Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu htjeli otkriti, poručujući da će se sve vidjeti na konzultacijama.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. U međuvremenu je Drago Prgomet, koji je na listi Mosta osvojio saborski mandat u 1. izbornoj jedinici te je iz Nacionalnog vijeća Mosta izbačen zbog tajnog sastanka s Milanovićem, osnovao političku stranku Hrid koja, kako je rekao, ostaje u okviru političke platforme Mosta.

Tu su još sa po dva mandata HDSSB-a te stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni kome će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.

Pvi će na Pantovčak doći IDS u 13.45 sati, a zatim pojedinačno slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. Zbog službene spriječenosti na konzultacije neće doći Bandić. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati.

Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović. (Hina)