Josipović,-Kujundžić-i-Kolinda-630

Počelo je prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidature. Trajat će idućih 12 dana – do ponoći 6. prosinca. Svakog kandidata potpisima mora podržati najmanje 10.000 birača, s time da svaki birač može potpisati za jednog kandidata. Kandidate mogu predložiti politička stranka, koalicija stranaka ili birači.

Potpisi se mogu prikupljati isključivio na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Gdje će biti štandovi za prikupljanje potpisa odlučuju gradovi i općine. Pozivamo kandidate i njihove predlagatelje da nam najave dolazak i predaju kandidature kako bi svakom kandidatu posvetili punu pozornost, te spriječili eventualne gužve, posebno s obzirom na potrebu provjere valjanosti zakonom propisanog broja biračkih potpisa, upozorila je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar-Šarić.

Kandidature će se prvo zaprimati u sjedištu DIP-a, u Visokoj ulici, a tri zadnja dana, u zgradi Hrvatskoga sabora. DIP ima dva dana za provjeru pravovaljanosti kandidatura.

Svaki kandidat može potrošiti do osam milijuna kuna

Svaki kandidat na izbornu promidžu smije potrošiti do osam milijuna kuna. Za kandidate koji su prešli u drugi krug izbora ukupan iznos troškova izborne promidžbe može se povećati najviše do iznosa od 1,6 milijuna kuna u drugom krugu izbora.

Svi kandidati moraju imati posebne račune za financiranje kampanje, mogli su ih otvoriti već unatrag godinu dana, najkasnije to moraju učiniti do dana predaje kandidature.

Kandidati svoju izbornu promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle 26. prosinca. Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200.000 kuna, fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30.000 kuna.
Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Okvirna slika donacija znat će se sedam dana prije dana izbora, do tada, naime, kandidati moraju DIP izvjestiti o primljenim donacijama i troškovima promidžbe, prenosi HRT.

Za izbornu priomidžbu zabranjeno je koristiti uredske prostorije, službena vozila i uredsku opremu državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zabranjeno je koristiti sredstva državnog proračuna ili proračuna lokalnih jedinica koja kandidati, kao dužnosnici Republike Hrvatske ili ovlašteni lokalni dužnosnici, koriste u obavljanju svojih dužnosti.

Izvor: HRT
Foto: Tportal.hr