crimea-russian-troops

“Za hvatanje svakog ruskog vojnika koji hoda našom zemljom i pokušava nas gurnuti u građanski rat, slijedi novčana nagrada”, napisao je zamjenik gubernatora oblasti Dnepropetrovsk Boris Filatov. Zamjenik gubernatora oblasti Dnepropetrovsk putem Facebooka je otvoreno pozvao Ukrajince da sudjeluju u lovu na ruske glave.

On je muškarce u uniformama bez oznaka, za koje tvrdi da predstavljaju ruske trupe, nazvao “zelenim ljudima” i obećao 10.000 dolara svakome tko zarobi i dovesti bar jednog takvog vojnika. Najvrijednija nagrada od 200.000 dolara će otići u ruke onih koji uspiju osloboditi okupirane vladine institucije od demonstranata.

Filatov je, također, odlučio motivirati proruske separatiste da se predaju, nudeći im novac. “Za svaki predati pištolj slijedi isplata: 1.000 dolara za jurišnu pušku, 1.500 za mitraljez i 2.000 za minobacač. Svi detalji, uključujući i mjesto transfera novca, biti će navedeni u posebnoj poruci Stožera za nacionalnu zaštitu”, objavio je on.

Idealna šansa za siromašne da lako dođu do novca

Zamjenik guvernera je dodao da je svjestan da revoluciju vode “umorni, očajni i siromašni” građani, i da je njegov prijedlog idealna šansa da “ljudi koji smatraju da ih vlada ne čuje” lako i brzo dođu do novca.

Iako je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine navelo da su zbog uskršnjih praznika obustavljene akcije protiv proruskih vojnih snaga na istoku zemlje, sukob je nastavljen. U napadu na kontrolni punkt separatista u Slavjansku u subotu je ubijeno šest osoba, a potom je lokalna proruska organizacija Samoobrana uvela policijski sat i uputila javni zahtjev Vladimiru Putinu da pošalje snage za održavanje mira.

Autor: Sloboda.hr/Blic.rs