šibenik poljana maršala tita tito gradsko vijeće

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prošao je prijedlog Hrasta o preimenovanju trga “Poljana maršala Tita”. Glavni šibenski trg od danas i službeno više ne nosi Titovo ime, već samo “Poljana”.

Sjednicu su napustili vijećnici iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) poručivši da ne žele sudjelovati u “suđenju Titu”, a uoči same rasprave Joško Šupe tražio je da se ta točka skine s dnevnog reda, što nije prihvaćeno.

“Apsurd je i civilizacijska sramota da se danas Josip Broz, simbol totalitarnog komunističkog režima, spominje isključivo kao antifašist dok se zanemaruju njegova zlodjela kao čelnog čovjeka totalitarnog režima”, stajalo je između ostalog u zahtjevu kojeg je Hrast krajem ožujka predao Gradu Šibeniku, tražeći da se ime glavnog gradskog trga preimenuje iz “Poljana maršala Tita” u “Poljana”.

Poljičak: Za vrijeme Tita nije bilo slobode

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak (HDZ) je Tita opisao kao diktatora, te kazao kako nije primjereno da središnji gradski trg nosi ime po njemu, piše sibenik.in.

“Nitko nikad nije govorio da idemo na Poljanu maršala Tita nego na Poljanu. Točno je da je Tito bio na čelu partizana, ali da je to bio demokratski antifašizam danas bi priča bila sasvim drukčija. Josip Broz Tito bio je izraziti staljinist do 1953. godine, a pogubio je i Andriju Hebranga. Za njegove vladavine bili su brojni politički procesi, nad suđenjem Alojziju Stepincu zgražao se čitav slobodoumni svijet. Nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija. Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi ime maršala Tita”, rekao je Poljičak.

Čelni čovjek Hrasta Šibensko kninske županije, Hrvoje Zekanović, nakon sjednice kratko je komentirao: “Napokon je Poljana vraćena Šibeniku i Šibenčanima. Od danas se i službeno zove onako kako je već stoljećima zovu građani ovog ponosnoga grada.”

Nadamo se da ovime konačno započeto uklanjanje ostataka jugokomunizma na čelu s imenima trgova i ulica nazvanih po komunističkom zločincu i masovnom ubojici Josipu Brozu Titu.

Klikni LIKE ako si za uklanjanje zločinca Tita sa svih hrvatskih trgova i ulica!

Izvor: Sloboda.hr/Sibenik.in/Kamenjar.com
Foto: Sibenik.in