ploče refenredum termoelektrana

Referendum o termolelektrani na ugljen u Pločama je uspio, a više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradnje. Prema neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva iz Ploča, s tek 446 glasova “za”, tj. 8,49 posto, i čak 4771 glasom “protiv”, što je 90,79 posto, oni su tako poslali jasnu poruku Vladi.

Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, što znači kako je referendum važeći, iako ne obvezujući.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (HDZ) zahvalio je svojim sugrađanima koji su izašli na referendum, te poručio Vladi kako je ovo jasna poruka da ne može ignorirati lokalnu samoupravu. “Meni je izuzetno drago da su građani Ploča prepoznali važnost situacije. Sad je svima jasno kako lokalni referendumi mogu uspjeti, a ovom odlukom građana potvrdio se stav Gradskog vijeća i ovo je još snažnija poruka Vladi da se kod ovakvih ili sličnih projekata moraju uvažavati mišljenja i stavovi naroda i lokalne samouprave”, rekao je za Hinu Vejić.

Elektranu snage 800 megavata želi graditi Luka Ploče, a projekt ima potporu Ministarstva gospodarstva. S druge strane, gradska vlast otvoreno se protivi termoelektrani tvrdeći da će ona ugroziti zdravlje ljudi te ljepotu i bogatstvo cijele neretvanske doline i južne Dalmacije. Investitori još nisu poznati, a neslužbeno se može čuti kako će se u pregovore i pronalazak partnera stupiti tek nakon možebitnog uspješnog rješavanja administrativnih prepreka.

Priopćenjem za medije obratili su se iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen te ustvrdili kako će poštovati volju građana. “Kao inicijatori ideje temeljem pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploča i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovog kraja, temeljem kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava”, navodi se u priopćenju.

Iz Luke Ploče, također, navode kako je ovaj referendum bio nepotrebno trošenje novaca, ali kažu kako će ”poštovati volju lokalnog stanovništva, kao i zakone i propise RH”. “Naš stav je da se puni potencijal koji ova investicija pruža Pločama ne može ostvariti bez prihvaćanja projekta od strane lokalnog stanovništva. Mi ćemo i dalje, kao i dosad, aktivno tražiti prilike za osiguranje održivog razvoja Ploča i Luke Ploče kao gospodarskog pokretača grada”.