goran radman hrt otkazi elizabeta gojan hloverka novak srzić krišto

Svjestan da su sve glasniji i sve češći zahtjevi za njegovim razrješenjem s funkcije glavnog ravnatelja HRT-a, Goran Radman je prije svog mogućeg odlaska s Prisavlja odlučio zaštititi “svoje” ljude.

Prema pisanju Jutarnjeg.hr po HRT-u se priča kako je šef radija i javne televizije ovih dana navodno potpisao četrdeset i četiri aneksa ugovora kojima četrdeset i četiri zaposlenika dobivaju veće plaće, ali i ogromne otpremnine u slučaju otkaza.

Prema tim aneksima ugovora navodno bi četrdeset i četiri odabrana radnika, ako ih novi glavni ravnatelj u budućnosti smijeni ili premjesti na drugo radno mjesto, svejedno imali pravo na sadašnju plaću.

Ukoliko radnik odbije raspodjelu na novo radno mjesto, prema novom ugovoru ima pravo od poslodavca tražiti otpremninu, i to obračunatu na temelju plaća koje bi mu trebale biti isplaćene u naredne četiri godine, na koliko su sklopljeni ovi ugovori.

Ta bi mu se otpremnina morala isplatiti u roku 15 dana. Osnova za obračun plaće u tom bi slučaju bio prosječni neto iznos plaće isplaćen u posljednja tri mjeseca, a prije sporazumnog prekida mandata. Slijedom toga, u slučaju otkaza pojedini radnici imali bi pravo na otpremninu u iznosu od 600 tisuća do milijun kuna.

Ovi aneksi ugovora o radu, odnosno novi menadžerski ugovori navodno su Radmanovim odabranicima ponuđeni iako im postojeći ugovori o radu nisu istekli.

Sljedećeg tjedna tražit će hitan sastanak Sindikata i ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, te će se, nakon toga, zahtijevati očitovanje Uprave HRT-a.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u subotu kako ih je zaprepastila vijest koju su objavili mediji, da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u pripremio posebne ugovore, tzv. “zlatne padobrane”, kojima im se, mimo svih kriterija, iako su već na dobrim plaćama i aneksima, i dalje osigurava povlašten status.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr