plenković petrov hdz mostFoto: HRT

Završio je treći krug pregovora HDZ-a i Mosta o uspostavljanju parlamentarne većine, odnosno o sastavljanju nove vlade.

Nakon sastanka predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako su napredovali u pregovorima oko poznatih sedam točaka koje je Most iznio uoči izbora. “Mislim da smo tu vrlo blizu dogovora o svim pitanjima, ovisno o hodogramu njihove provedbe. Razgovarali smo i o daljnjim aktivnostima izrade programa vlade   koji se temelji na aktivnostima naših kolega koji su radili na izbornom programu HDZ-a i programu Mosta. Radimo na podudarnostima pojedinih strateških točaka koje će u konačnici, po mom dubokom uvjerenju, biti dio budućeg programa hrvatske vlade”, izjavio Plenković.

Da su postigli visok stupanj suglasnosti oko sedam jamstava koje je Most iznio prije izbora potvrdio je i čelnik Mosta Božo Petrov. “Postoje još određeni detalji koji će se sljedećih dana završavati. Ono što je bitno jest da smo otvorili temu vezano za glavne programske postavke, smjernice za buduću hrvatsku vladu, onako kako to mi vidimo i kako to vidi HDZ. S druge strane, otvorili smo i dio o ustrojstvu vlade, koji dosad nismo otvarali. Kratko smo načelno od g. Plenkovića i ekipe njegovih ljudi u HDZ-u čuli kako oni taj dio vide”, izjavio je Petrov.

Kazao je i kako “postoje razlozi zbog kojih mogu očekivati da će se sve brzo završiti”.

Na pitanje o tome koji su Mostovi uvjeti provedivi u 30 dana, a koji ne, Petrov je odgovorio da u 30 dana “ne ide gospodarski pojas i smanjenje pretplate HRT-a”. “Te stvari će imati jasan hodogram aktivnosti, vremena u kojima će se te aktivnosti odvojati i nakon toga sprovesti u djelo”, poručio je Petrov.

Njihovi zahtjevi su, ponovio je, tek znak u kojem bi trebala ići buduća vlada. “Neke stvari su po svojoj prirodi i male i velike. Velike jer po prvi put možemo reći da su se promjene počele događati i da imamo suglasje iz HDZ-a da su te promjene potrebne, i to nas veseli”, rekao je.

Posebno mu je, kaže, drago što u zadnjih dva tjedna vlada samo “jezik argumenata”. “Sada smo gotovo sigurno u situaciji da zajednički imamo dovoljan broj zastupnika koji bi nam omogućio potrebnu parlamentarnu većinu. Ali, želimo sve to skupa dogovoriti na kraju paketa”, istaknuo je Petrov.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Hina