documenta antifašistička liga zoran pusić vesna teršelić documenta Platforma 112 vesna teršelič zoran pusić kolinda antifašizam

Na govor novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović malo tko je imao zamjerke. No, očekivano, predsjedničin govor izazvao je bijest ekstremno lijevih organizacija.

B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum i još čitav niz dokonih, pretplaćenih udruga, točnije njih šezdeset (?!), pod zajedničkim imenom “Platforma 112” uputile su predsjednici Kolindi Grabar Kitarović otvoreno pismo, piše Dnevno.hr. Svrha pisma, koje je “upakirano” kao pismo dobrodošlice, zapravo je kritkički osvrt na obavljanje tek preuzete dužnosti, ali i na inauguracijski čin. Evo dijelova pisma “podrške” hrvatskoj predsjednici:

“U ime organizacija civilnog društva koje čine Platformu 112 čestitamo Vam na izbornom uspjehu i preuzimanju dužnosti predsjednice Republike Hrvatske. Želimo Vam uspješan rad od prvog do posljednjeg dana obnašanja ove važne funkcije. Nadamo se da će suradnja Platforme 112 i institucije koju predstavljate biti plodonosna i kvalitetna, a Vi djelovati kao zaštitnica demokratskih standarda koje kao društvo gradimo od osamostaljenja Hrvatske. Svjesni smo pritom da je proces demokratizacije u post-konfliktnom društvu, kakvo je hrvatsko, složen i osjetljiv posao, ali moramo težiti osiguravanju optimalnih društvenih uvjeta u kojima će se sve skupine, ma kako malobrojne i ranjive bile, osjećati sigurno, zaštićeno i prihvaćeno”, spominje se u prvom dijelu sačinjenom od želja, čestitki i nadi, a onda se nastavlja u kritičnom i zamjerajućem tonu:

“Nažalost, s pozicije zaštite ljudskih prava, moramo s Vama podijeliti svoju zabrinutost odabirom nekih od Vaših najbližih suradnika. Mudar odabir savjetnika/ca i najbližih suradnika/ca ključan je za osiguravanje kvalitete kreiranja i provedbe politika unutar ovlasti koje imate kao predsjednica Republike Hrvatske, pri čemu bi kriterij poštivanja i razumijevanja ljudskih prava trebao biti vrlo visoko – u ovom području više ne smije biti prostora za nove propuste i greške kakvima smo u prošlosti prečesto svjedočili. Žalimo i što su pri izboru uzvanika vaši suradnici dali prednost osobama koje se procesuiraju zbog ratnih zločina, korupcije i prijetnji a izostavili su ravnateljicu Spomen područja Jasenovac. Žalimo što u inauguracijskom govoru niste niti jednom riječju spomenuli antifašizam premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske i jedan od neupitnih vrijednosti svih razvijenih demokracija kako unutar Europske unije tako i globalno. Govor mržnje, necivilizirani ispadi, nepomirljiva retorika, produbljivanje jaza između različitih političkih opcija, odraz su niske razine političke kulture i posljedica neznanja te nespremnosti na slušanje i razumijevanje onih drugih i drugačijih. Glasno negodovanje tijekom Vašeg inauguracijskog govora i spominjanja dvojice bivših predsjednika jedan su od primjera netolerancije i to u iznimno svečanom trenutku, kad Vi pozivate na zajedništvo. Nadamo se kako ćete svojim autoritetom i ugledom pronaći način da se ovakvi izrazi netrpeljivosti ne ponove. Svima nama zajednički bi cilj trebao biti održivi razvoj Hrvatske, uz obavezno poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke”, navodi u svom obraćanju Kolindi Grabar Kitarović, Platforma 112.