božo petrov most

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u utorak kako je toj stranci prihvatljiv prijedlog Domoljubne koalicije po kojemu bi se išlo u reorganizaciju ministarstava i smanjenje broja agencija i državnih upravnih organizacija, ali kako se u to neće ići odmah, nego u idućih šest mjeseci.

“Prijedlog koji je jučer iznijela Domoljubna koalicija je na tragu onog za što se Most zalagao od samog početka, racionalizacije državnih institucija. Imamo još dva tjedna za pregovore, što je kratko vrijeme i u suradnji s Domoljubnom koalicijom napravit će se tim ljudi koji će u idućih šest mjeseci analizirati postojeću situaciju i napravit će se kvalitetan plan, ne samo za ministarstva nego i za državne agencije i državne upravne organizacije”, kazao je Petrov novinarima u stanci sjednice Nacionalnog vijeća Mosta.

Kao dodatni razlog odgode reorganizacije naveo je da je u tijeku aplikacija za EU fondove te da bi reorganizacija ministarstava i agencija mogla odgoditi priljev novca iz tih fondova.

“Koliko smo mi dobili dojam, Domoljubna koalicija je to predložila, nisu inzistirali na tome. Mi smo se složili s kompletnim preustrojem, ne samo ministarstava, nego i na lokalnoj i regionalnoj razini, tako da će to sigurno ići, ali ćemo uzeti šest mjeseci da se to napravi vrlo kvalitetno”, naglasio je Petrov.

Tijekom sjednice Nacionalnog vijeća iz Mosta je došla neslužbena informacija kako danas neće biti sastanka s Domoljubnom koalicijom pa su novinari Petrova pitali što je prouzročilo zastoj u pregovorima. “Nema zastoja u pregovorima, mi smo prijedlog prihvatili, zalažemo se za smanjenje javnih institucija, zalažemo se i dalje za smanjenje županija i jedinica lokalne samouprave i objedinjavanje agencija i državnih upravnih organizacija”, odgovorio je Petrov.

Dodao je kako se razgovori nastavljaju kroz iduća dva tjedna te kako pretpostavlja da će se pregovarati svaki dan, no nije znao reći u koje će se vrijeme pregovori danas nastaviti.

Na dodatna pitanja Petrov nije želio odgovarati, no izjave su prije početka sjednice dali zastupnik Mosta Robert Podolnjak i članica Nacionalnog vijeća Ružica Vukovac.

Podolnjak je kazao kako osobno nema nikakvih saznanja o navodnom praćenju Petrova, što je dan ranije za N1 izjavio glasnogovornik stranke Nikola Grmoja.

Na pitanje o HDZ-ovu prijedlogu reformi, odgovorio je kako mu se one čine zanimljive.

Vukovac je, pak, kazala kako Mostu “nije jasno što se događa i zašto se kompliciraju stvari”. “Čini se da HDZ i Domoljubna koalicija sada traže nešto više od onoga što je dogovoreno. Navodno je upitno šest ministarstava, ali to je bilo i za očekivati”, kazala je Vukovac na N1 televiziju.

(Hina)