marijana petir eu parlament hss hrvatsko selo

„Članstvo u EU omogućuje Hrvatskoj i našim poljoprivrednicima pristup tržištu s 500 milijuna potrošača, bolju poziciju u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima dodatno šireći broj potencijalnih potrošača. Nudi konkurentnost i nudi stabilnost veću od one koju smo do sada poznavali“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir otvarajući konferenciju „Provedba Zajedničke poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj“ koja se jučer održala u Osijeku.

Petir je istaknula da se Zajedničku poljoprivrednu politiku opisuje kao partnerstvo između poljoprivrede i društva te između Europe i njezinih poljoprivrednika i da to partnerstvo uspješno funkcionira od 1962. godine. Ciljevi kojima se sustavno teži su poboljšanje poljoprivredne proizvodnje kako bi potrošači mogli kupovati kvalitetnu hranu po prihvatljivoj cijeni, te ujedno osiguranje prihoda poljoprivrednicima u EU dostatnih za pristojan život.

„Danas u EU 12 milijuna poljoprivrednika proizvodi zdravu i kvalitetnu hranu, a kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku posebno se vodi briga o ruralnom prostoru da bi ga se održalo živim te se upravo tom politikom u drugim zemljama EU omogućava zadovoljavajuća kvaliteta života na selu i stabilnost obiteljskim gospodarstvima“, rekla je Petir i upozorila na to da Hrvatska u vrlo kratkom razdoblju mora dostići ono što Europa radi posljednjih pedesetak godina.

Da bi se učinkovito koristila izdašna sredstava EU, dodala je, prije svega je potrebno imati učinkovitu administraciju koja će stvoriti preduvjete za njihovo povlačenje, međutim, zbog izostanka poduzimanja strateških i državničkih poteza u sektoru poljoprivrede zadnjih godina, hrvatsko selo je dovedeno na rub propasti.

„Od 2010. nestalo je 45 000 OPG-a, od preostalih neki se bore s kreditima u švicarcima, a većini je nepoštena trgovačka praksa kamen oko vrata. Ovršni zakon poljoprivrednicima ne omogućava zaštićeni račun na koji bi se isplaćivale potpore a sve je to dokaz diskriminacije i nebrige aktualne vlasti za hrvatsko selo. Ako svemu tome dodamo i ozbiljno kašnjenje toliko očekivanog Programa ruralnog razvoja koji je Europska komisija pet puta vraćala na doradu, onda je svima jasno da oni koji vode resor poljoprivrede u Hrvatskoj nisu odradili domaću zadaću“, upozorila je Petir.

Malim OPG-ima i mladim poljoprivrednicima treba omogućiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta, uvjete na tržištu treba prilagoditi uvjetima koji vladaju u EU a s bankama je potrebno dogovoriti povoljnije uvjete kreditiranja te je nužno dokinuti nepoštenu trgovačku praksu i provoditi potrebne kontrole jer samodostatnost u proizvodnji hrane treba biti strateški nacionalni interes, zaključila je Petir uvodni dio konferencije.

Ravnateljica ureda u Zagrebu Zaklade Hanns Seidel, mr.sc. Aleksandra Markić Boban rekla je da je Grad Osijek pravo mjesto za održavanje ovakve konferencije jer je u njemu održana i prva konferencija Zaklade te je istaknula da je glavna zadaća Zaklade pomoći Republici Hrvatskoj u prevladavanju poteškoća ulaska u veliku europsku obitelj.

Zastupnica Marijana Petir konferenciju „Provedba Zajedničke poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj“ organizira u suradnji s njemačkom Zakladom Hanns Seidel u dvorani Županijske komore Osijek, Europske avenije 13, Osijek kako bi potaknula raspravu o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU daje Republici Hrvatskoj u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, o čemu će danas govoriti Albert Dess, zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator EPP grupe u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, Günther Felssner, potpredsjednik Bavarskog seljačkog saveza i predsjednik Bavarskog mljekarskog saveza, doc.dr.sc Josip Juračak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Zaklada Hanns Seidel je njemačka, bavarska, politička zaklada osnovana 1967. s osnovnim ciljem poticanja međunarodnog dijaloga i razumijevanja, europskog ujedinjenja, te demokratskog i građanskog obrazovanja na kršćanskim temeljima. Otvorila je urede u preko 60 zemalja svijeta, bliska je njemačkoj stranci CSU a sjedište joj je u Münchenu. Od 1997. djeluje u Hrvatskoj s uredom u Zagrebu.