peter Schmeichel, hrvatska francuska, finale, penalFoto: Getty

“Nema dvojbe da je Hrvatska bila bolja u prvom poluvremenu. Francuska je bila nervozna i nije igrala dobro. I onda taj sudac…” započeo je Peter Schmeichel analizu finala SP-a (Francuska – Hrvatska 4:2) na ruskoj nacionalnoj televiziji RT, čiji je komentator bio tijekom prvenstva.

“Pitana je vodio utakmicu Hrvatske i Danske u osmini finala i tada sam bio nezadovoljan njegovim suđenjem, navlačio je za jednu momčad.” S obzirom na to da je Schmeichel dakako Danac, nije teško pogoditi za koja je po njegovom mišljenju na toj utakmici navlačio argentinski sudac.

Ali, jedan od najvećih golmana u povijesti uvjeren je da je Pitana sada teško oštetio Hrvatsku: “Koristio je VAR pri odluci da dosudi penal u situaciji kada mislim da ga nikako nije bilo. Odlukom da pokaže na jedanaesterac za Francusku potpuno je uništio utakmicu.”

Legenda objašnjava što pokazuje da ni sam sudac nije vjerovao u ono što je odlučio: “Toliko puta je gledao snimku, što pokazuje da nije bio siguran kako je riječ o penalu i izgleda mi kao da se pita kojeg vraga ja radim ovdje?”.

Uvjeren je: “To je trenutak koji je prelomio utakmicu. Od tog gola Francuska je krenula prema trećem i četvrtom, jer je na poluvrijeme otišla s prednošću 2:1. Hrvatska se vratila nakon što je gubila 0:1, ali za novi povratak nije imala snage, jer ne zaboravimo kako je došla do finala. Bila je previše iscrpljena za tako nešto.”

Schmeichel se nikako ne može pomiriti sa sudačkom odlukom oko penala: “Ali moram se vratiti na penal. Odluku da ga se dosudi smatram ludom. Jer ako je to penal, onda bi ih na svakoj utakmici bilo 20. Finale SP-a nije utakmica na kojoj se smiju događati takve sudačke greške. Perišića je lopta iznenadila i nije joj se mogao izmaknuti. Zato ga je pogodila u ruku.”

Dodatno je pojasnio zašto je to bio ključni trenutak: “U finalu SP-a takve odluke prelamaju utakmicu. To je ključni moment, a sudac ga je ukrao Hrvatskoj i tako joj uzeo inicijativu koju je imala i ispuhao je. Isisao joj je energiju. Sve ono što smo od Hrvatske vidjeli u prethodnim utakmicama; vještina, ekstra energija, nestalo je. Ovo finale nije zaslužilo takvu odluku. To se vidjelo u situacijama kada su primali treći i četvrti gol.”

Schmeichel ističe da je i prvi gol Hrvatska “primila nakon slobodnog udarca za Francusku koji je dosuđen nakon nepostojećeg faula“.

Zato poručuje, ne skrivajući velike simpatije za momčad koja je na putu do finala izbacila reprezentaciju na čijem golu ga je naslijedio njegov sin: “Moju osobnu nagradu ‘narodnog prvaka’ dodjeljujem Hrvatskoj. Sve nas je nadahnula i pokazala što se može postići kada posegnemo duboko za unutarnjim rezervama.”

Ipak, Schmeichel ne misli da je prvaka odlučio sudac: “Francuska je zaslužila naslov SP-a. Tijekom cijelog prvenstva konstantno je bila najbolja.”


Izvor: Sloboda.hr/Index.hr