salmonela  dm biovega pašteta sezam

Iz DM-a i Biovege mole kupce da provjere jesu li su kupili Alnaturinu ili Rapunzelovu tahini pastu/kremu od sezama te da proizvod vrate u najbliži DM, odnosno Bio&bio ili specijaliziranu trgovinu gdje su proizvod kupili, a gdje će im biti osiguran povrat novca ili zamjenski proizvod.

Zbog prisutnosti salmonele u pojedinim serijama proizvoda s hrvatskog se tržišta povlače Alnaturina “Tahini pasta od sezama”, uvoznika dm-drogerie markt, te Rapunzelova “Tahini krema od sezama”, uvoznika Biovega, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internet stranicama.

Kako se navodi, riječ je o Alnatura “Tahini pasti od sezama” u staklenci od 250 grama (svi rokovi trajanja) i Rapunzel “Tahini kremi od sezama” u staklenkama od 500 g i 250 g (svi rokovi trajanja).

Za te je proizvode putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest iz Europske komisije o nalazu bakterija iz roda Salmonella (prisutnost u 25 g) u tahini pasti od sezama njemačkog proizvođača Rapunzel Naturkost.

Pretragama je utvrđena prisutnost bakterija iz roda Salmonella u pojedinim serijama proizvoda.

Iako na tržište Hrvatske nisu plasirane nesukladne serije proizvoda, proizvođač je iz preventivnih razloga započeo povlačenje i opozvao sve proizvode u staklenkama, navode iz Ministarstva.

Proizvod je na hrvatsko tržište distribuiran pod nazivima robnih marki Alnatura i Rapunzel preko distributera DM drogerie markt d.o.o. (za proizvod Alnatura) i tvrtke Biovega (za proizvod Rapunzel).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja provela je službene kontrole te utvrdila da su tvrtke DM (Drogerie markt) i Biovega po zaprimljenim obavijestima započele povlačenje i opoziv tih proizvoda, navodi se u objavi Ministarstva.

Tvrtke DM Hrvatska i Biovega na svojim su internet stranicama također izvijestile o povlačenju tih proizvoda s hrvatskog tržišta.

Tako iz DM Hrvatska navode da su u srijedu, 28. siječnja temeljem obavijesti proizvođača iz prodavaonica povukli sve staklenke proizvoda Alnatura “Tahini pasta od sezama”, u kojoj je, kako navode, redovnom kontrolom kvalitete, proizvođač utvrdio prisutnost bakterije salmonele.

Iz Biovege su izvjestili da s tržišta povlače proizvode njemačkog proizvođača Rapunzel Naturkost, a nakon što je u međunarodnom sustavu Brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) izdana obavijest o povlačenju “Tahini paste od sezama” njemačkog proizvođača zbog prisutnosti bakterije salmonele iznad dozvoljenih vrijednosti.

Bez obzira što se na tim stranicama ne navodi proizvođač spornog proizvoda, u suradnji s našom Sanitarnom inspekcijom koja je izašla na uvid, odlučili smo preventivno povući sve rokove trajanja tahini paste (smeđe), njemačkog Rapunzela, te su proizvodi poslani na analizu u laboratorij, navode iz Biovege.

Iz DM-a i Biovege mole kupce da provjere da li su kupili Alnaturinu ili Rapunzelovu tahini pastu/kremu od sezama te da proizvod vrate u najbližu DM, odnosno Bio&bio ili specijaliziranu trgovinu gdje su proizvod kupili, a gdje će im biti osiguran povrat novca ili zamjenski proizvod.