patrick stewart jean luc picard irska gay brak

Sir Patrick Stewart je u jednoj od najgledanijih večernjih emisija BBC-a rekao kako podupire pravo vlasnika pekarnice Ashers Bakery, obitelj McArthur, u Sjevernoj Irskoj da odbiju ispeći tortu na kojoj piše “Poduprite gay brak”, s fotografijom zagrljaja popularnih likova iz dječje serije “Ulica sezama”. Obitelj McArthur je zbog toga bila tužena i pravomoćno osuđena za diskriminaciju – morali su platiti 500 funti globe.

Odluka suda očito je usmjerena na to da se zastraše svi koji se ne slažu i ne podupiru aktiviste koji traže izjednačavanje istospolne veze i braka.

‘Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja’

patrick stewart jean luc picard irska gay brakStewart je pružio podršku koji odlučno kaže da su pekari imali pravo braniti svoja vjerska uvjerenja, navodi Contact Music.

Dok je govorio u emisiji Newsnight rekao je: “Našao sam se na strani pekara. To nije bilo zato što im smeta neki gay par, to nije zato što se slavi neki brak ili sporazum među njima. Smetale su im same riječi na torti. Smatrali su da su te riječi uvredljive. Podržavam njihovo pravo da kažu ne, da kažu da to vrijeđa njihova uvjerenja i da to neće učiniti”.

Nije jedini koji ih podržava

Stewart je već dugo prijatelj s gay glumcem Sir Ianom McKellenom, zvijezdom “Gospodara prstenova”, te je čak bio na njegovom vjenčanju s jazz pjevačem Sunny Ozellom tijekom 2013. godine.

Coleen Nolan ranije je izrazila sličan stav, iako je možda i nije tako dobro sročen. Usporedila je reakciju pekara na traženje da podrže gay brak sa zahtjevom Zapadnjacima da ukrase tortu natpisom kojim se podržava ISIS, navodi The Independent.

Što se zapravo dogodilo?

Podsjetimo, Karen McArthur, osnivačica i vlasnica Ashers Baking Company, obiteljske pekarske tvrtke koju je osnovala u Sjevernoj Irskoj zajedno sa svojim mužem Colinom i sinom Danielom suočila se sa sudskom tužbom zbog toga što je odbila izraditi tortu za pro gay aktivističku kampanju.

Dogodilo se sve to kada je LGTB aktivist Gareth Lee želio naručiti tortu s natpisom “Podržite gay brak” i fotografijom zagrljaja popularnih likova iz dječje serije “Ulica sezama”. McArthuri su odlučili odbiti taj zahtjev i vratili su novac. Obitelj McArthur, koja vodi tvrtku, rekla je na sudu u Belfastu da nije mogla ispuniti narudžbu iz razloga što se to kosi s njihovim kršćanskim poimanjem braka kao zajednice između muškarca i žene.

Tužitelji Vijeća za ravnopravnost tvrde da su McArthurovi odbijanjem narudžbe na kojoj je trebalo pisati “Podržite gay brak”, povrijedili zakon o protiv diskriminacije. S time se McArthurovi ne slažu napominjući kako vjeruju da je i sam posao kojim se bave došao od Boga te da imaju pravo sami odlučivati kao će voditi svoje poslovanje.

“Nismo željeli prekršiti zakon već smo nakon razmatranja zaključili da se ovakav natpis kosi s našim uvjerenjima i nismo mogli ispuniti narudžbu”, izjavio je Colin McArthur.

Zastupnik obitelji McArthur izjavio je da Vijeće za ravnopravnost koje je pokrenulo postupak ovakvim stavom djeluju protiv demokracije jer ne bi smjeli raditi pritisak i tjerati ljude da promoviraju nešto s čime se duboko ne slažu.

Predsjednik Vijeća za ravnopravnost Michael Wardlow na to je odgovorio kako kršćani koji žele voditi svoje poslovanje trebaju poštivati zakon ili razmisliti da promjene profesiju.

Očito je sud odlučio uskratiti obitelji McArthur pravo na vlastite stavove i uvjerenja i tako zapravo njih diskriminirao.

Izvor: Narod.hr