pope-francis_2541160b

Znanstvene teorije, pa i teorija velikoga praska po kojoj je svemir nastao prije 13,7 milijarda godina, kao i ideja da je život nastao evolucijom, nisu u suprotnosti s katoličkim naukom, rekao je papa Franjo.

U govoru u Papinskoj akademiji znanosti, neovisnome tijelu smještenom u Vatikanu, koje uglavnom financira Sveta Stolica, Papa je rekao da znanstvena objašnjenja ne isključuju Božju ulogu u stvaranju, prenosi HRT.

Početak svijeta nije djelo kaosa koji postanak duguje nečemu drugom, nego izravno potječe od vrhovnoga načela koje se stvara ljubavlju, rekao je. Veliki prasak, koji se danas smatra podrijetlom svijeta, nije suprotan stvaralačkoj intervenciji Boga, naprotiv, on nju zahtijeva, dodao je.

Crkva se nekada protivila ranim znanstvenim teorijama nastanka svemira koje su u pitanje dovodile biblijsku verziju postanka. U 17. je stoljeću Crkva osudila slavnog astronoma Galilea Galileja, koji je dokazao da se Zemlja okreće oko Sunca. No odnedavno Crkva nastoji odbaciti imidž neprijatelja znanosti, a Papina izjava uglavnom se poklapa s riječima njegovih prethodnika.

Papa Pio XII. još je 1950. evoluciju opisao kao valjan znanstveni pristup razvoju čovjeka, a Ivan Pavao II. to je ponovio 1996. Papa Benedikt XVI. 2011. je rekao da znanstvene teorije o podrijetlu i razvoju svemira i čovjeka ne uspijevaju odgovoriti na mnoga pitanja, iako nisu suprotne vjeri.