0,,17659878_303,00

Papa Franjo stigao je u Aman, prvu postaju svoje kratkotrajne ali događajima bogate turneje po Bliskom istoku koja će proteći u znaku međuvjerskog i ekumenskog dijaloga i tijekom koje će posjetiti i Betlehem i Jeruzalem, prenosi HRT.

Nakon izlaska iz zrakoplova Svetog Oca je dočekao princ Gazi ben Mohamed, savjetnik jordanskog kralja za vjerska pitanja. Jedna djevojčica i dječak u narodnoj nošnji predali su mu stručak irisa koji je simbol te kraljevine.

Papa je ispred vojne garde pozdravio civilne i vjerske čelnike a onda je popio kavu u salonu zračne luke. Zatim je sjeo u omanji bijeli automobil i u dugoj povorci pošao prema predsjedničkoj palači dok su vjernici na izlazu iz zračne luke mahali zastavama na kojima je pisalo “Živio Papa”.

Papu u palači treba primiti kralj Abdulah II. koji je već dvaput posjetio Vatikan, prije mise na stadionu u Amanu u 15 sati po srednjoeuropskome vremenu. Predvečer će papa Franjo na obalama Jordana obići sirijske izbjeglice koji su pobjegli pred ratom u svojoj zemlji.

Papa je ovaj tjedan rekao da će pohod biti isključivo vjerski te da će ondje moliti za mir. Bit će to isključivo vjersko putovanje, ponajprije zbog susreta s (carigradskim ekumenskim patrijarhom) Bartolomejom: Petar i Andrija se još jednom susreću i to je jako lijepo!, rekao je Papa misleći pritom na dvojicu Isusovih apostola, predstavnike Zapadne i Istočne crkve.

Franjo je izabrao pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu kako bi obnovio ekumenski duh dok su pravoslavne crkve i katolici na istoku međusobno veoma podijeljeni. Drugi razlog puta je molitva za mir u toj zemlji koja toliko trpi, također je kazao papa Franjo.

Izostanak političkog rješenja za palestinsko-izraelsku krizu, strašan rat u Siriji, milijuni izbjeglih u susjednim zemljama koji bježe pred tim ratom, slabljenje Libanona, porast islamizma pred kojim bježe kršćani, napetosti i sukobi u Iraku i u Egiptu prilike su u kojima se događa Papin pohod.

Uoči Papina dolaska radikalni židovski aktivisti su se dvaput okupili blizu dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što će papa Franjo ondje održati misu.

Počevši od subote, trodnevno hodočašće odvest će papu Franju u Jordan, na Zapadnu obalu i u Izrael, područja koja se tradicionalno nazivaju Svetom Zemljom. Gust raspored uključuje ceremonijalne sastanke s čelnicima država, mise na otvorenom, sastanke s kršćanima, muslimanima i židovima te posjete svetim mjestima triju religija.

Papa Franjo je četvrti papa koji putuje u Svetu Zemlju. Prvi je bio papa Pavao VI., samo nekoliko mjeseci nakon izbora 1964., a tim je putovanjem na više načina ušao u povijest. Prije njega pape su jedva izlazili iz Rima, a kamoli iz Italije. U Svetoj Zemlji dotad nije bio nijedan. Ivan Pavao II. bio je ondje 2000., a Benedikt XVI. posjetio je Svetu Zemlju 2009. godine.

Izvor: HRT
Foto: dw.de